DonbassEl conflicte del Donbass se situa a la part oriental d’Ucraïna, concretament als óblasts de Donetsk i Lugansk. La zona de conflicte rep aquest nom perquè el riu Donetsk travessa la part est del país, i és afluent del riu rus Don.

Aquest conflicte va esclatar l’any 2014, en el moment en què l’expresident Víktor Ianukóvitx abandonava Ucraïna a causa de la revolució ciutadana sorgida arran dels escàndols de corrupció dels membres del govern i la pobresa que vivia la població. Llavors es van proclamar les autoanomenades República Popular de Donetsk (RPD) i República Popular de Lugansk (RPL), que varen renunciar a formar part de l’estat ucraïnès, encara que no han tingut cap reconeixement internacional.

Durant el 2015, la regió del Donbass va gaudir d’una treva però encara no es va establir una pau definitiva, malgrat els esforços del Quartet de Normandia. Els últims esdeveniments (les destrosses en infraestructures degudes a una guerra civil, les sancions econòmiques i sanitàries per part del nou govern d’Ucraïna i les ajudes militars i socials de Rússia) estan deixant una situació molt caòtica i de difícil progrés a la zona.

Característiques geogràfiques
Óblast de Donetsk
Óblast de Lugansk
Conflicte armat

Fonts d’informació:

  • Web de l’Administració de l’óblast de Donetsk (en rus i ucraïnès)
  • Web de l’Administració de l’óblast de Lugansk (en rus i ucraïnès)
  • UNCHR a Ucraïna (en anglès)
  • Euroregió del Donbass