El diumenge 30 de gener de 2005 es van celebrar eleccions per definir l’Assemblea Nacional a l’Iraq. Dels 14.000.000 d’electors registrats, van acudir a votar 8.456.266 i malgrat la greu situació de violència i inestabilitat que viu el país, la jornada electoral va poder portar-se a terme finalment.Dues setmanes després, la Comissió Electoral Independent de l’Iraq va anunciar els resultats oficials i la distribució definitiva dels escons a l’Assemblea Nacional, confirmant el triomf dels islamistes xiïtes.

L’Aliança Unida Iraquiana ( AUI ), beneïda pel gran aiatol.là Ali Sistani, va obtenir 140 escons, dos més de la majoria absoluta, però insuficient per nomenar govern, ja que la Constitució que regeix en aquest període transitori exigeix la majoria qualificada de dos terços ( 184 diputats ) per confirmar el president i els dos vicepresidents.

I, encara que aquests càrrecs són en gran mesura protocol·laris, els correspon el nomenament, per unanimitat, del primer ministre i la resta del govern, als qui basta el suport de 138 diputats.

Per la seva banda, l’Aliança Kurda es va fer amb 75 escons, la llista del que era Primer Ministre provisional Ayad Alaui amb 40, i la llista sunnita del President de l’Iraq Gazi al Yauar amb 5. ( Degut principalment a la baixa participació sunnita com a conseqüència de la por a les amenaces i del boicot electoral ).

S’ha de destacar que els 12 grups que tindran representació a l’Assemblea Nacional, han rebut un percentatge de diputats superior al dels seus vots, ja que desenes de llistes no van aconseguir traspassar la barrera per entrar en el Parlament:

Resultat de les eleccions
 
Grup políticEscons
 Aliança Unida Iraquiana (“Llista Sistani”) 140 
  Aliança Kurda 75 
  Partit laic xiïta (Ayad Alaui)  40 
  Els iraquians (Gazi al Yauar)  5 
  Aliança del Front Turcomà d’Iraq  3 
  Llista de Quadres i Elits d’Iraq (xiïta)  3 
  Unió del Poble (Comunista)  2 
  Grup Islàmic del Kurdistan  2 
  Organització de l’Associació Islàmica en Iraq  2 
  Aliança Nacional Democràtica  1 
  Llista Nacional de Mesopotàmia (Cristians)  1 
  Moviment de Reconciliació i d’Alliberament  1 
TOTAL     275 

RECURSOS:

Comissió Electoral Independent d’Iraq
Informe dels Observadors
Programa de vot d’Iraq “Out-of-Country”
Informació sobre les eleccions en Iraq