Organitzacions locals
Drets Humans
Al-Bushra – Arab American Roman Catholic Church
Pàgina elaborada als EUA amb informació sobre l’Esglèsia catòlica a l’Iraq i la situació dels drets humans en aquest país, en base a les fonts d’informació del Vaticà i de les esglèsies cristianes del país.
GAWF – General Arab Women Federation
Federació àrab d’organitzacions de dones amb seu central a Bagdad. Treballen per la supressió de totes els formes de discriminació, millorar el seu estatus i enfortir els seus recursos per a la participació civil. Donen suport a les dones àrabs arreu del món per al manteniment de la seva identitat nacional i fomentar les relacions entre elles. Col·labora en alguns programes de la UNESCO. No disposa d’espai web.
IWO – Independent Women’s Organization
En anglès i àrab. Organització molt activa del Kurdistan iraquià, creada en 1992 per a proporcionar serveis de protecció a les dones víctimes d’agressions per ‘motius d’honor’ o per ‘tradicions religioses’. Les seves activitats inclouen protecció armada, acollir les dones en vivendes segures, serveis jurídics, etc. Desenvolupa una àmplia campanya en defensa dels drets de les dones iraquianes, amb el suport d’alguns moviments locals. Compta amb grups de suport al Canadà, Regne Unit i Austràlia, països de destí d’algunes de les dones fugides de l’Iraq.
WFI – Organization of Women’s Freedom in Iraq
En anglès i àrab. Aquesta organització fou fundada en Bagdad al juny de 2003, davant la impunitat dels grups islàmics reaccionaris, i el risc que el nou govern iraquià mantingui i legitimi els abusos contra les dones. Conjuntament amb d’altres organitzacions de dones (IWO, DIWR, etc.), lluita per assolir la plena igualtat en els drets d’homes i dones, treballant per a la seva participació pública i organització civil. Edita una publicació periòdica (en àrab) on denuncia la situació de les dones en la postguerra.
Difusió / Sensibilització
Al-Muajaha: The Iraqi Witness
Espai web iraquià vinculat a l’Independent Media Center, impulsat des de la ciutat de Karradah (en el centre del país) per un grup d’estudiants iraquians no vinculats ni al règim anterior ni al Govern actual de l’Iraq. Volen ser un fòrum per a l’expressió del poble iraquià i la comunicació entre aquest i la comunitat mundial. Facilita nombrosos articles elaborats pels moviments socials a l’Iraq, amb informacions i opinions sobre els esdeveniments durant els atacs i l’ocupació.
Electronic Iraq
Portal de notícies impulsat per les persones que elaboren l’Electronic Intifada (a Palestina) i els activistes antiguerra de Voices in the Wilderness. S’inicia per oferir una perspectiva humanitària del conflicte al febrer de 2003, quan el govern dels EUA deixà clara la seva determinació d’atacar l’Iraq. Ara documenten des del país l’ocupació dels EUA i la reconstrucció de l’Iraq, abastant tot tipus d’informació sobre la vida quotidiana en aquest país: notícies, anàlisis, opinions, diaris, legislació internacional, ajut humanitari, mitjans de comunicació, art, activisme, etc. Molts dels autors publiquen des de l’Iraq.
Iraq Memory Foundation
Iniciativa de Kanan Makiya, fundador del Center of Middle East Studies (Universitat de Harvard), qui ha tornat a Bagdad posteriorment a l’ocupació, per crear un museu que treballi en la documentació del període 1968-2003 i la publicació de les atrocitats comeses pel règim de Saddam Hussein.
KOMA – Kurdistan Organization for Mines Awareness
Aquesta ONG local inicia les seves activitats al 1999, amb el suport del govern regional i de les Nacions Unides. Durant aquest temps, han desenvolupat diferents campanyes educatives visitant els pobles per mostrar els diferents tipus de mines i fent recomanacions de seguretat. Actualment, cooperen amb ONGs internacionals per al desminatge del territori. No disposa d’espai web, però poden localitzar-se nombroses informacions sobre la seva activitat a través de cercadors.
Desenvolupament / Ajut Humanitari
Caritas Iraq
ONG de les parròquies cristianes a l’Iraq. Durant la dècada dels noranta ha treballat especialment en la nutrició i salut dels infants i les mares, greument deteriorada per les sancions econòmiques imposades per l’ONU. També ha col·laborat amb la Mitja Lluna Roja Iraquiana per tal d’arribar a tot el territori i afrontar la crisi humanitària causada per la guerra. Durant l’ocupació, construeixen i rehabiliten centres de salut, distribueixen medicaments, coordinen equips mèdics mòbils, etc. Per a informació actualitzada de les seves activitats pot consultar-se l’espai web de Caritas Internationalis.
Iraqi Al-Amal Association
Es tracta d’una associació de voluntariat implicada activament en projectes per al benefici i benestar del poble iraquià. El seu objectiu és ajudar a desenvolupar serveis i projectes que millorin el teixit social, incloent el proveïment d’ajut mèdic, social i humanitari per a les víctimes de la guerra, la injustícia social i el desplaçament. Han treballat des del 1992 al Kurdistan iraquià i, des del 2003, han estés la seva actuació a tot el país. Disposa d’altres seus als EUA, Regne Unit i Siria. A més, forma part de l’organització àrab internacional The Permanent Arab Court To Resist Violence Against Women, un tribunal popular simbòlic creat per lluitar contra totes les formes de violència contra les dones en les societats àrabs.
KSC/KCF – Kurdistan Save the Children / Kurdistan Children’s Fund
Organització kurdistana de caritat, establerta en 1991 amb el propòsit d’assolir un millor futur per als infants del Kurdistan iraquià. Va ser registrada també al Regne Unit on, degut a la semblança del seu nom amb l’ONG Save The Children-UK, va adoptar el nom de Kurdistan Children’s Fund. KCF treballa des de Londres per aconseguir recursos econòmics, mentre que KSC actua com a contrapart local implementant projectes i aconseguint recursos. En el seu espai web es troben les descripcions dels seus nombrosos projectes.
Iraqi Red Crescent Society
Consulteu informació i articles de la Mitja Lluna Roja Iraquiana en l’espai de la International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies.
IKNN – Iraqi Kurdistan NGO Network
Coordina les activitats de les petites ONGs locals en el nord de l’Iraq. Els seus projectes abasten els àmbits de drets humans, treball comunitari i desenvolupament agrari. Actualment, treballa per obrir oficines a Bagdad i formar xarxes d’ONGs locals en el centre i sud de l’Iraq, on el règim de Saddam Hussein no permetia la seva existència. No disposa d’espai web però pot trobar-se informació de les seves activitats a través de la seva contrapart internacional Christian Aid.
KVRA – Kurdistan Villages Reconstruction Association
Contrapart en alguns programes d’ajut humanitari adreçats a la reconstrucció del Kurdistan iraquià. No disposa d’espai web.
La Diàspora
AKIN – American Kurdish Information Network
ONG creada en 1993 als EUA per a facilitar informació sobre els esdeveniments en el Kurdistan, i sensibilitzar sobre la situació dels drets humans en les regions kurdes de Turquía, Iran, Iraq i Síria. S’oposaren a la guerra contra l’Iraq i a l’ocupació, treballant actualment per la participació dels iraquians i els kurds en un sistema federal de govern per a l’Iraq.
Association of Iraqi Academics
La crisi en Iraq ha conduït molts professors universitaris i altres acadèmics a refugiar-se en altres països. En 1994, es fundà a Londres aquesta associació, amb l’objectiu de promoure el coneixement científic en la comunitat iraquiana i difondre les dificultats de les institucions acadèmiques en Iraq, a través de seminaris, conferències i grups de treball. Espai web no actualitzat. iraqacademics@aol.com
Association of the Students from Kurdistan
Associació formada per grups i estudiants kurds en Europa, amb els objectius de donar suport a aquests estudiants, mantenir una consciència de la seva identitat cultural i difondre els conflictes polítics que els han portat a emigrar. Web en alemany, amb vincles a organitzacions kurdes arreu del món.
IDAO – Iraqi Democrats Against Occupation
Col·lectiu ormat per activistes iraquians progressistes en el Regne Unit, implicats des del 1991 en el Comité de Demòcrates Iraquians contra la Guerra i les Sancions. Davant la nova situació política, continuen la campanya de solidaritat amb el poble iraquià en la seva lluita contra l’ocupació il·legal i la construcció d’un Iraq lliure, democràtic i unit.
IDU – Iraqi Democratic Union of America
Fou creada en 1980 per a treballar en la millora de l’estatus de la comunitat iraquiana, la seva identitat i els seus vincles amb l’Iraq i per a solidaritzar-se amb els esforços del poble iraquià per la democràcia, la llibertat i els drets humans.
IFD – Iraqi Forum for Democracy
Es tracta d’un grup d’acció política que creu en els mitjans no violents per a assolir els seus objectius. Fou establert en els EUA en 1998 i està obert a la participació de qualsevol persona interessada en promoure una democràcia plural per a l’Iraq. No es vincula a governs ni a organitzacions polítiques. Actualment, realitzen seguiment dels esdeveniments a l’Iraq, elaboren propostes per als actors de l’ocupació (per exemple, sobre la nova Constitució de l’Iraq) i emeten comunicats (per exemple, oposant-se a la venda de les empreses iraquianes per part de la CPA).
IJA – Iraqi’s Jurist Association
Organització creada per juristes iraquians, al Regne Unit i a l’Iraq, i dedicada a la defensa dels drets humans. Entre les seves activitats, treballa en l’estudi i difusió de la legislació promoguda pel règim de Saddam Hussein que contravé els Drets Humans i el Dret Internacional, l’estudi i publicació dels crims comesos per Saddam, el suport als grups d’oposició i ajut en la formulació d’un programa unificat d’acció en un Iraq post-Saddam.
INC – Iraqi National Coalition
Fundada l’any 2000 per iraquians que es troben a l’Iraq i iraquians exiliats d’Europa, EUA, Canadà i el món àrab, que han acordat treballar coordinadament i fer un front polític comú contra el règim de Saddam Hussein. No vol substituir partits o grups polítics sinó que aquests formin un front comú per assolir un Iraq constitucional, democràtic, plural i federal, on es garanteixin la justícia social i judicial per a tots els iraquians, sense prejudici per la seva diversitat ètnica, política o religiosa. Donen suport a la intervenció militar dels EUA i els seus aliats.
IPF – Iraqi Professional Forum
Organització creada per intel·lectuals iraquians de tots els àmbits en resposta a la urgent necessitat de ser reconeguts com un participant actiu en la construcció d’un nou i pròsper Iraq.
IPO – Iraqi Prospect Organisation
Xarxa de joves iraquians que treballen des de Regne Unit per promoure la democràcia en Iraq, la participació dels homes i dones joves en el procés polític, i la seva educació per a la democràcia. Per això, elaboren diferents publicacions (disponibles en el seu espai web), mantenen debats, ajuden a crear nous sindicats d’estudiants a l’Iraq, fan seguiment del procés polític i dels mitjans de comunicació, etc.
IQDF – Iraq Development Forum
Fundació creada per iraquians expatriats que volen incrementar el nivell de vida a l’Iraq mitjançant projectes de desenvolupament. Amb els seus projectes, treballa per facilitar la creació d’empreses sostenibles, dirigides per iraquians i amb treballadors iraquians. També vol promoure la col·laboració dels iraquians que viuen a l’exili (es calcula que prop de quatre milions) i que poden aportar un recurs clau en habilitats, experiència i capital.
Iraq Foundation
ONG creada en 1991 als EUA per expatriats iraquians amb el propòsit de treballar per la democràcia i els drets humans en Iraq, i per a un millor enteniment internacional del potencial d’aquest país per a l’estabilitat política i el progrés econòmic del Mitjà Orient. Entre els seus projectes, realitzen publicacions, conferències i seminaris, recerques i el projecte Iraqi National Network, que dóna suport a la consolidació de les organitzacions iraquianes en els EUA i l’establiment de xarxes entre elles. A partir de l’ocupació (2003), han obert una oficina en Bagdad.
Iraq Institute for Democracy
ONG creada en gener del 2000 amb seu a Erbil, capital de la Regió del Kurdistan Iraquià, i amb representants a l’Iraq i a l’estranger. Treballa per a la reforma de l’Iraq en un estat federal i l’establiment de valors liberals com la reconciliació nacional, la tolerància, els drets humans, els drets de minories i dones, la llibertat de premsa, etc. que garanteixin una democràcia estable en el país. Amb aquestes finalitats, realitza activitats com seminaris, conferències, etc. Espai web no actualitzat.
IRG – Iraqi Recontruction Group
Xarxa de suport professional per al nou Iraq, creada per professionals iraquians que viuen majoritàriament al Regne Unit, amb l’objectiu de donar suport a la reconstrucció de la societat civil i la democràcia en Iraq després de la guerra.
Mafqud.org
Més de cent mil ciutadans iraquians han desaparegut a mans de l’Estat des de finals de la dècada dels 70 (S.XX). Aquest espai web és una base de dades on-line amb informació biogràfica de les víctimes de desaparicions forçoses, amb l’objectiu de proporcionar als iraquians arreu del món un fòrum per documentar aquests fets, compartir informacions i cridar l’atenció del món sobre aquests delictes.
Women for a Free Iraq
Grup de dones iraquianes als EUA, creat al febrer de 2003 per donar suport a la intervenció militar dels EUA. Actualment, treballen per assolir la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones en el nou Iraq, per la qual cosa han organitzat i participat en diferents conferències tant a l’Iraq com als EUA.
Més informació:
Counterpart International in Iraq
A l’octubre de 2003 han publicat una Guia d’ONGs locals del Kurdistan iraquià, adreçada a les organitzacions internacionals que cerquen contrapart a l’Iraq. Inclou nom i dades de contacte.
Devdir
Directori d’organitzacions per països, accessible per internet.
Iraq Blog Count
Des de la caiguda de Saddam Hussein, han sorgit nombrosos blogs (un tipus d’espai web) elaborats per persones a l’Iraq, tant la seva població, com soldats destinats, treballadors de les ONGs o activistes internacionals en solidaritat amb l’Iraq, que mostren opinions i experiències sobre els esdeveniments en el país. Aquest espai web fa seguiment dels blogs iraquians i també publica informació sobre iniciatives socials de grups de ciutadans iraquians.
Future of Iraq Portal
Espai personal amb multitud de vincles a tot tipus d’altres espais web relacionats amb el futur de l’Iraq: blogs, premsa, campanyes, ONGs, organismes governamentals, fòrums de discusió, etc.
Kurdish Media
Espai web dedicat a la informació sobre el Kurdistan i el poble Kurd. La secció de vincles inclou multitud d’enllaços a grups i comunitats kurdes arreu del món.
Peace Women
El portal de l’organització Women’s International League for Peace and Freedom inclou un directori d’organitzacions pels drets de les dones a l’Iraq.
Internacional
Campanyes / Mobilitzacions
Campaign Against Arms Trade
Campanya engegada al Regne Unit en 1974 per organitzacions pacifistes i d’altres, preocupades pel creixement en el comerç d’armament arran la guerra de 1973 en Orient Mitjà. Respecte a l’Iraq, entre d’altres reivindicacions, reclamen la tornada dels inspectors de l’ONU, tant per destruir l’armament com per fer pública la informació de les compres d’armament per part de l’Iraq. També reclamen la responsabilitat dels governs dels EUA i el Regne Unit en la recollida i destrucció de l’armament abandonat després de la guerra, així com la informació als civils.
Indict
En 1997 s’inicia aquesta campanya per a la creació d’un Tribunal Penal Internacional “ad hoc” -similar als creats per a Rwanda i Iugoslàvia- i tractar de jutjar als líders del règim iraquí per crims de guerra i crims contra la humanitat, inclòs genocidi i tortura. La campanya fou fundada en la Casa dels Comuns (Regne Unit) i en el Senat dels EUA i va dependre de donacions voluntàries, fins que a finals de 1998, va rebre finançament a través de la Iraq Liberation Act, pel Congrés dels EUA (1998). Durant aquest temps han recopilat proves que impliquen als membres de l’anterior Govern iraquià en els abusos sobre els drets humans. En el seu espai web, es troba informació actualitzada sobre les detencions a l’Iraq.
International ANSWER – Act Now to Stop War and End Racism
Plataforma que agrupa més de 500 organitzacions i personalitats, creada als EUA arran els esdeveniments de l’11 de setembre de 2001. Ha estat una de les principals promotores de les mobilitzacions internacionals contra la guerra a l’Iraq. Durant l’ocupació, continua amb les mobilitzacions locals i internacionals, per demanar el retorn de les tropes, la fi de l’ocupació, oposant-se a la creixent despesa militar, etc. El seu espai web inclou informació actualitzada sobre les mobilitzacions i multitud de vincles a organitzacions pacifistes dels EUA.
Internacional Campaign to Ban Landmines
La Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines Terrestres publica informes sobre l’estat actual d’aquest tipus d’armament per països, incloent les accions que les ONGs locals i internacionals desenvolupen.
International Campaign to End Rape, Abductions and Killings of Women in Iraq
Recollida de signatures organitzada a través d’internet per l’organització local OWFI i per la Iraqi Women’s Rights Coalition. Des de l’ocupació de l’Iraq, s’ha incrementat la inseguretat física de les dones que són amenaçades per grups islàmics i pateixen crims basats en normes i tradicions reaccionàries. Les signatures s’adrecen al Governador nomenat pels EUA, a qui consideren responsable de la seguretat dels civils en la zona.
Jubilee Iraq
Durant els anys vuitanta del segle XX, molts països van fer grans préstecs a Saddam, que van servir per finançar guerres, palaus i l’opressió del poble iraquià. Actualment, es reclamen més de 200 bilions de dòlars en deutes i indemnitzacions. El pagament dificultaria la reconstrucció del país i llastraria l’economia iraquiana per dècades. Aquesta campanya internacional reclama la cancel·lació del deute odiós, que va beneficiar Saddam però no el poble iraquià.
Justice Not Vengance / ARROW – Active Resistance to the Roots of War (UK)
Grup d’acció directa no violenta creat en setembre de 1990 en oposició a la Guerra del Golf, amb el nom de Resistents a la Guerra del Golf. Des de juliol de 1991, han realitzat accions setmanals per a demanar la fi de les sancions econòmiques a l’Iraq. El seu focus d’acció principal ha estat l’oposició a les intervencions militars USA/UK en el Tercer Món. Justice Not Vengance és un grup que s’ha unit per mostrar la seva oposició a la resposta militar davant els fets de l’11 de Setembre del 2001 a Nova Iorq. El seu principal projecte és la creació de la GROW Network (GrassRoots Opposition to War), xarxa que enllaci els grups locals anti-guerra per al desenvolupament d’estratègies en les accions locals i nacionals. L’espai web inclou multitud d’informacions i vincles sobre les mobilitzacions pacifistes en el Regne Unit.
NION – Not In Our Name
Aquest projecte fou iniciat per intel·lectuals i artistes dels Estats Units en març del 2002, els quals elaboraren i signaren una carta que proposava formes d’enfortir i expandir la resistència a l’actuació del govern dels EUA arran els successos de l’11 de setembre de 2001 a Nova Iorq. Al projecte s’han sumat persones i organitzacions dels EUA, actius contra l’ocupació de l’Iraq i en defensa dels drets humans, tant dins com fora els EUA.
Rooting out Evil
Estenent la cerca d’armes de destrucció massiva. Amb aquesta iniciativa es volen enviar equips d’inspectors d’armament als EUA per a inspeccionar les armes químiques, biològiques i nuclears produïdes i ocultades pel règim de Bush.
Stop the War Coalition
Coalició de grups i persones del Regne Unit formada en setembre del 2001, en oposició a la “guerra contra el terror” iniciada per Bush i Blair. Com a moviment aglutina activistes de drets humans, organitzacions comunitàries, estudiants, grups anti-racistes, activistes antiglobalització, etc., a més d’organitzacions pacifistes i partits polítics. En el seu espai web, es troba informació actualitzada del moviment pacifista al Regne Unit, amb vincles a organitzacions i col·lectius, agenda, accions locals, campanyes unitàries, notícies, etc.
Stop the War Profiteers
Un grup d’empreses ben connectades pretenen obtenir beneficis milionaris de mort i la destrucció causades per la guerra en Iraq. Mitjançant contractes “de reconstrucció”, suposen una segona invasió que busca controlar el petroli iraquià, l’aigua i d’altres recursos. Organitzacions i activistes dels EUA impulsen aquesta campanya per lluitar contra el saqueig de l’Iraq. Des de l’espai web, difonen informació sobre aquest tema.
The Children of Iraq
A newsletter about the plight of the children. Espai web independent desenvolupat des dels EUA, que vol explicar als nord-americans i altres persones la prolongada catàstrofe humanitària causada per les sancions econòmiques de les NN.UU., que estan ferint i matant els infants de l’Iraq. Reclama la fi de les sancions econòmiques i fa una crida per a tractar els infants de l’Iraq amb el respecte que, com tots els infants, mereixen.
Truth, Justice & Peace: Human Shields
Espai web d’aquesta iniciativa per enviar escuts humans a l’Iraq que dissuadeixin d’atacar el poble iraquià. Durant l’ocupació continuen viatjant persones a l’Iraq per tal d’actuar de testimonis del que allà succeeix.
United for Peace & Justice
En anglès. Campanya creada a l’octubre del 2002 per un ampli ventall d’organitzacions dels EUA, amb la finalitat d’ajudar a coordinar el seu treball contra la guerra dels EUA a l’Iraq. Denuncien la política exterior dels EUA, l’ocupació de l’Iraq i l’apropiació dels seus recursos, així com les actuacions repressives en el seu país.
Voices in the Wilderness
Campanya iniciada al 1996 per col·lectius dels EUA i el Regne Unit, per tal de lluitar contra les sancions econòmiques a Iraq. Durant l’amenaça d’invasió, van mantenir una presència constant a l’Iraq en solidaritat amb el seu poble. Actualment, denuncien les actuacions dels seus governs, tant a l’Iraq (on consideren que no s’ha produït un canvi de règim) com a nivell intern (pèrdua de drets civils).
Vote To Impeach Campaign
Campanya iniciada als EUA per Ramsey Clark, anterior fiscal general dels EUA, per tal d’aconseguir el processament del president George W.Bush, el vice-president Richard B.Cheney, el Secretari de Defensa Donald H. Rumsfeld, i el Fiscal General John D.Ashcroft, per alts crims i d’altres. Moltes persones s’han sumat a la campanya i han construit un moviment que utilitza els mitjans de comunicació i l’activisme per a informar i conscienciar sobre els abusos presidencials, i pressionar per a que el Congrés actuï en concordància amb les persones dels EUA, els principis de la Constitució i del Dret Internacional.
Tavolo di solidarietà con le popolazioni dell’Iraq
Campanya italiana impulsada per associacions de solidaritat internacional i d’ajut humanitari, per fer front a les conseqüències de la guerra i dels 12 anys d’embargament per a la població iraquiana, amb la finalitat de coordinar les seves accions per la pau, per la promoció dels drets humans i la democràcia, i contra la dictadura. Promouen una petició popular per a la no participació d’Itàlia en l’ocupació de l’Iraq.
Pau
American Friends Service Committee
Fundada en 1917 per ajudar les víctimes de la I Guerra Mundial, actualment treballen arreu del món per la justícia econòmica, la construcció de la pau, la desmilitarització i la joventut. Des d’abans de l’ocupació, han enviat missions d’observadors a l’Iraq, per tal de testimoniar els efectes de les sancions imposades per l’ONU sobre els infants iraquians. Actualment, continuen aquesta tasca i treballen en la crisi humanitària causada per la guerra, proporcionant ajut humanitari i denunciant les agressions dels EUA patides per la població.
Center for Just Peace in Asia
Projecte iniciat pel Documentation for Action Groups in Asia (DAGA), organització que treballa per proporcionar als grups de solidaritat ecumènics informacions i anàlisis, que serveixin i connectin les seves accions. El projecte vol documentar i donar suport a les iniciatives per la pau i la transformació dels conflictes, per tal d’enfortir aquestes iniciatives i millorar el moviment global per la pau. L’espai web dóna accés a diferents recursos i facilita informació sobre les accions per la pau a l’Iraq organitzades des del continent asiàtic.
EPIC – Education for Peace in Iraq Center
Organització creada en 1998, amb seu a Washington D.C. i dedicada a la millora de la situació humanitària a l’Iraq i la defensa dels drets humans de la seva població. Consideren que el conflicte a l’Iraq empitjora cada dia, a causa d’un política inadequada per part dels EUA. Defensen una transició política realitzada pel poble iraquià emprant els recursos i experiència de les Nacions Unides. Desenvolupen diferents campanyes i programes tant a l’Iraq com als EUA, cooperant amb moltes altres ONGs.
FOR – Fellowship of Reconciliation USA
La International Fellowship of Reconciliation és una organització pacifista fundada en 1915 a Europa. Actualment, compta amb organitzacions afiliades en més de 40 països, que treballen en programes i projectes educatius per a la justícia i la pau a nivell local i internacional, i en la promoció de la no violència. L’organització dels EUA desenvolupa un programa sobre l’Iraq que inclou l’enviament de delegacions a l’Iraq, defensa dels drets de les dones, pressió al govern dels EUA, cooperació amb d’altres organitzacions en projectes de desenvolupament i ajut humanitari, difusió d’informació, suport a l’activisme, etc.
INOC – Interfaith Network of Concern for the People of Iraq
Organització creada en 1999 a Seattle (EUA), amb la finalitat d’assolir l’aixecament de les sancions econòmiques imposades a l’Iraq arran la Guerra del Golf. A partir de la guerra de 2003, es dedica a ajudar les persones de l’Iraq a recuperar-se més de 12 anys de sancions econòmiques i guerra, així com educar el públic sobre els efectes de les guerres i la inacceptabilitat de les sancions econòmiques i els bombardejos sobre infraestructures civils.
Iraq Crisis AntiWar Homepage
Projecte de la NonViolence Web, que es defineix com el portal dels grups pacifistes majoritaris dels EUA que s’han organitzat contra la guerra a l’Iraq. L’espai web inclou anàlisi, vincles i propostes d’acció.
Iraq Peace Team
Pla engegat per la campanya Voices in the Wilderness, per tal de mantenir una presència constant a l’Iraq. Mentre desenvolupen activitats d’ajut humanitari, faciliten informacions actualitzades de la situació allà accessibles a través del seu espai web. Disposen d’una llista de distribució que connecta els activistes per la pau a l’Iraq i arreu del món.
Military Families Speak Out
Organització de persones que es van oposar a la guerra en Iraq i que tenen algun familiar o amic en l’exèrcit. Es van crear en novembre de 2002 i tenen contacte amb familiars de militars arreu dels EUA i en d’altre països del món. El seu espai web és farcit d’articles escrits per aquestes persones i informacions sobre les seves activitats, que s’adrecen bàsicament a la sensibilització i conscienciació. Animen les persones que tenen algun familiar en l’exèrcit i s’oposen a la guerra a sumar-se’ls.
National Network to END THE WAR against Iraq (USA)
Coalició de més de 140 organitzacions de pau i justícia, estudiantils i confessionals, d’arreu dels EUA, que es van unir en oposició a la guerra il·legal, injusta i inhumana contra el poble iraquià per part d’estats membres de les Nacions Unides. En les seves finalitats van incloure la fi de les sancions contra l’Iraq, la fi dels bombardejos continuats, la difusió d’històries quotidianes dels Iraquians, la prohibició de l’urani empobrit, etc. El seu espai web es converteix en un portal d’accés al moviment pacifista als EUA sobre l’Iraq: notícies, accions, trobades, etc.
Peaceful Tomorrow: September Eleventh Families for Peaceful Tomorrow
Organització fundada per familiars de les víctimes de l’11 de setembre a Nova Iorq, amb la missió de buscar respostes no violentes i efectives al terrorisme, i identificar allò de comú entre totes les persones afectades per la violència arreu del món. Busquen trencar el cercle de violència i repressàlies creat per la guerra.
Veterans for Common Sense
ONG formada per veterans de guerra dels EUA, que volen impregnar de sentit comú els debats sobre la guerra i la seguretat nacional. Consideren que actualment, la majoria dels servidors públics no han servit en l’exèrcit ni han patit l’experiència de la guerra, per la qual cosa la perspectiva dels veterans de guerra ha de jugar un rol clau en el debat públic sobre aquests temes. Les seves accions es centren en la sensibilització i denúncia, principalment sobre la situació dels soldats a l’Iraq i les responsabilitats del govern dels EUA: denúncia dels experiments químics amb soldats, nombre de ferits i morts en l’exèrcit dels EUA a l’Iraq, suicidis en l’exèrcit ocupant, suport del govern dels EUA a Saddam Hussein, etc.
Drets Humans
Amnesty International
Organització internacional de defensa dels drets humans. Des del seu espai web, difonen informació actualitzada sobre la situació dels drets humans arreu del món, en forma de notícies, informes i accions urgents. Un cercador intern permet destriar tot el publicat sobre l’Iraq.
CF – Children First
En anglès, suec i àrab. Es tracta d’una campanya internacional constituïda com a ONG amb seu central a Canadà. Defensa els drets humans i civils dels infants i lluita per la millora en les seves condicions de vida i nivell social arreu del món. Demanen la fi sense condicions de les sancions a l’Iraq, que causen la mort de més de 4.000 infants cada mes. Entre d’altres accions, denuncien també els abusos contra els infants en el Kurdistan iraquià, on desenvolupa la seva tasca l’organització local Center for the Defense of Children, que participa en la campanya.
Derechos Human Rights
Aquesta organització lluita pel respecte dels drets humans arreu del món, mitjançant la distribució d’informació actualitzada i proposant diferents accions, amb la internet com a eina principal. El seu extens web recull informació sobre ONGs, informes, articles, accions de les Nacions Unides, etc. Una secció especial es dedica a la guerra en Iraq.
DIWR – Comitte for the Defense of Iraqi Women’s Rights
Aquesta organització fou creada en 1998 a Canadà, amb l’objectiu d’investigar la situació de les dones iraquianes i, en especial, en el Kurdistan iraquià, on són freqüents les pràctiques tribals antigues contra les dones, enfortides per les recentes influències islamistes. Dóna suport a l’organització local IWO.
Documental Center for Human Rights in Iraq
En àrab. Aquesta organització amb seu a l’Iran ha documentat les violacions de drets humans comeses pel règim de Saddam Hussein.
Global Exchange
Es tracta d’una organització internacional de drets humans, fundada als EUA en 1988 i dedicada a promoure globalment la justícia política, social i ambiental. Actualment, treballen per a la fi de l’ocupació de l’Iraq, mentre ajuden al poble iraquià a assolir un país democràtic. Entre les seves iniciatives, han creat l’Occupation Watch Center en Bagdad, que fa seguiment de les actuacions de l’exèrcit i empreses dels EUA en Iraq.
Human Rights Watch
Es tracta d’una de les grans organitzacions de defensa dels drets humans al món. Publiquen multitud d’anàlisis sobre la situació a l’Iraq des del punt de vista dels Drets Humans i el Dret Internacional, elaborant informes anuals.
IRAG – Iraqi Human Rights Group
Organització creada al Regne Unit per a l’estudi i difusió de tot el relatiu als Drets Humans en Iraq. A més, treballa en la protecció dels drets dels iraquians i els refugiats que resideixen en el Regne Unit, la Unió Europea i d’altres països, i defensa els drets dels presoners de consciència iraquians.
Kurdish Human Rights Project
Projecte independent i sense vinculació a partits polítics, amb seu al Regne Unit. Treballa per a protegir i promoure els drets humans de totes les persones que habiten les regions kurdes de l’Iran, Iraq, Síria, Turquia i l’antiga Unió Soviètica. Proporcionen assessorament legal, envien observadors al terreny, publiquen informes, etc.
KWAHK – Kurdish Women Action Against Honour Killings
Xarxa de persones kurdes i no-kurdes, creada en març del 2000 a Londres, amb la finalitat de conscienciar a la comunitat nacional i internacional sobre la violència contra les dones en les comunitats kurdes, en particular sobre els assassinats per honor, tant en el Kurdistan com en la Diàspora. Intenta establir diàleg amb organitzacions de drets humans, ONGs, Nacions Unides i els governs occidentals que contribueixen a la violència per raons de gènere a través del seu suport a règims i partits que violen els drets humans. També identifica estratègies i procediments legals per lluitar contra aquesta violència i ha establert fortes relacions amb dones de diferents parts del Kurdistan. En el seu espai web, publiquen algunes informacions sobre aquesta qüestió.
Difusió / Sensibilització
Act Together
Grup de dones iraquianes i no iraquianes, amb seu al Regne Unit, sorgit l’any 2000 per tal de lluitar contra les sancions econòmiques sobre l’Iraq i, des del 2001, oposar-se a la invasió de l’Iraq. Actualment, es centren en l’ocupació i criden l’atenció sobre la situació actual de les dones, que califiquen de catastròfica. A més, estan desenvolupant projectes de suport a les dones de l’Iraq, com una Biblioteca d’Estudis sobre les Dones.
Antiwar.com
Espai de difusió del moviment contra la guerra en els EUA. Dediquen multitud d’articles a l’Iraq, amb informacions actualitzades, accions del moviment pacifista i vincles.
CAIR – Council on American-Islamic Relations
ONL internacional amb seu central a Washington, creada amb la finalitat de promoure una imatge positiva de l’Islam i dels Musulmans arreu del continent americà. Treballen per presentar una perspectiva islàmica en els temes que afecten al públic americà (especialment, en els EUA) i enfortir la comunitat musulmana en America a través de l’activisme social i polític. Entre les seves activitats, fan seguiment i difusió sobre la situació dels drets civils i humans dels musulmans a America i també dels esdeveniments a l’Iraq.
Center for Public Integrity
Aquesta organització vol fer arribar a la població dels EUA els resultats de les seves investigacions i anàlisis sobre l’Administració pública, les responsabilitats del Govern i els aspectes relacionats amb l’ètica. Durant sis mesos, han investigat les empreses dels EUA que han obtingut contractes a l’Iraq i Afganistan en els últims dos anys, trobant que cap agència governamental coneix el nombre total de contratistes o què estan fent.
Conflict in Iraq: Concerns and Consequences
Espai web desenvolupat per tres organitzacions amb seu al Regne Unit: BASIC, SaferWorld i The International Security Information Service. El projecte vol contribuir a la consideració internacional de les dinàmiques polítiques, militars i econòmiques al voltant de l’actual conflicte entre Iraq, els EUA i els seus aliats. Vol esdevenir una font d’informació que proporcioni anàlisis crítics i ofereixi alternatives. El propòsit principal és garantir que qualsevol intervenció internacional en Iraq actuarà per enfortir la pau i la seguretat en la regió, i és duta a terme en acord amb els principis humanitaris i la legislació internacional. L’espai proporciona notícies, articles d’opinió, documents de debat, vincles, etc.
Corporate Watch
Col·lectiu que treballa en el seguiment de la globalització liderada per les empreses, incloent activitats d’educació, la construcció de xarxes i l’activisme, i utilitzant com a mitjà destacat la internet. Des del seu espai web, publiquen multitud d’informacions sobre aquestes qüestions. Actualment, moltes d’aquestes fan referència a l’actuació econòmica del Govern dels EUA i de les empreses a l’Iraq.
Foreign Policy in Focus
Creat en 1996, busca fer dels EUA un líder i contrapart global més responsable. Es defineix com a “think tank without walls” (tanc de pensament sense murs) que funciona com una xarxa internacional de més de 650 analistes polítics i advocats, i s’arrela en moviments i iniciatives ciutadanes. Els anàlisi dels diferents autors comparteixen uns principis com el respecte pels drets humans, la protecció del medi ambient, un desenvolupament econòmic compartit, la preferència per les solucions multilaterals i la desmilitarització.
Global Policy Forum
ONL fundada al 1993, amb estatus consultiu en les Nacions Unides. Realitza un seguiment detallat de la política global que desenvolupa les Nacions Unides. Àmplia secció sobre la situació a l’Iraq i multitud de recursos en línia.
IAC – International Action Center
Fou fundat a Nova Iorq, en 1992, amb la motivació de lluitar contra l’imperialisme dels EUA i per les necessitats de les persones. Han realitzat campanyes contra les guerres del Pentàgon i les sancions contra Iraq, Cuba i Iugoslàvia, entre d’altres. En el seu web, exposen multitud d’informacions actualitzades sobre les mobilitzacions internacionals contra la guerra i l’ocupació de l’Iraq.
IMC – Independent Media Center
Xarxa de treball creada per diverses organitzacions i activistes en 1999, amb el propòsit de proporcionar una cobertura informativa des de les bases sobre les protestes de Seattle contra l’Organització Mundial del Comerç. L’espai web va actuar com a punt de trobada on els periodistes obtenien notícies actualitzades, fotografies, audio i video; van produir documentals difosos per satèl·lit i van publicar el seu propi diari difós per la internet. Posteriorment, han anat sorgint IMC en diferents paísos, que funcionen de manera autònoma i descentralitzada i que difonen articles, notícies, fotografies, vídeos, audio, etc. sobre mobilitzacions i lluites socials arreu del món.
Index on Censorship
Fundat en 1972 amb l’objectiu de protegir el dret humà bàsic a la lliure expressió. Informa sobre la censura arreu del món mitjançant anàlisis, reportatges i entrevistes, i disposa de fòrums de debat sobre aquests temes. Difon informació sobre la situació dels mitjans de comunicació iraquians sota l’ocupació, així com el tractament de la informació sobre la guerra als EUA i els esdeveniments en d’altres països.
Iraq Action Coalition
Centre de recursos en línia per a activistes i grups que estan treballant per a finalitzar la guerra contra el poble iraquí. Inclou vincles amb campanyes d’arreu del món en solidaritat amb el poble iraquià.
Iraq Body Count
Aquest projecte manté un contador sobre les morts civils causades a l’Iraq per les accions militars dels EUA i els seus aliats des del 2003. En base a diverses fonts seleccionades, elabora un rang de morts mínimes i màximes causades, que és revisat i publicat immediatament en aquest espai web i en diversos contadors IBC que són distribuïts gratuïtament a qualsevol espai web que ho sol·liciti.
Iraq Revenue Watch
Aquest projecte de l’Open Society Institute (presidit per George Soros) fa seguiment de la indústria del petroli iraquiana per garantir que és gestionada amb el màxim de transparència i que els beneficis generats reverteixen en el poble iraquià.
IWPR – Institute for War and Peace Reporting
Organització dedicada a enfortir el periodisme local en àrees de conflicte. Actualment, desenvolupen un programa a l’Iraq amb activitats de formació i desenvolupament. A través de l’espai web, publiquen notícies elaborades per periodistes locals, constituint una plataforma per a la seva difusió a nivell internacional, i promovent el debat i l’anàlisi sobre la guerra i la pau en el país. Disposen d’informes sobre la situació dels mitjans de comunicació en el país.
Labour Start
Espai web d’informació sobre el treball adreçat a sindicalistes arreu del món. Una secció dedicada a l’Iraq facilita notícies actualitzades sobre el moviment dels treballadors en aquest país.
MWAW – Media Workers Against War
Organització independent creada arran la Guerra del Golf a Londres per treballadors dels mitjans de comunicació. Entre d’altres accions, mantenen un espai web amb multitud de notícies “que els mitjans pro-guerra ignoren” i les mobilitzacions ciutadanes. S’oposen a l’anomenada “guerra contra el terrorisme” i el suport generalitzat dels mitjans de comunicació a l’agressió contra civils innocents.
Occupation Watch Center
Una coalició de grups pacifistes i per la justícia, junt amb organitzacions locals iraquianes, han posat en funcionament aquest Centre d’Observació de l’Ocupació, amb seu a Bagdad, per mostrar l’impacte militar i econòmic de l’ocupació. En l’espai web, es troba àmplia documentació i informes sobre els esdeveniments a l’Iraq, en àmbits com el medi ambient, baixes civils, crisi humanitària, resistència, petroli, dona, etc., així com crides a l’acció.
Medact
En anglès. ONG britànica creada en 1951 per professionals de la salut preocupats per les principals amenaces contra la salut com els conflictes violents, la pobresa i la degradació ambiental, tant a nivell local com global. Treballen en la sensibilització dels polítics i el públic en general sobre la necessitat d’actuar per prevenir-los. Un dels projectes de recent creació és el seguiment de la salut a l’Iraq. Sobre aquesta qüestió, han publicat informes, comunicats de premsa i manifestos sobre l’impacte de la guerra en la salut i el medi ambient iraquians, incloent dades com el nombre de morts estimats de març a octubre de 2003, la situació a nivell de salut mental, l’ús d’armes inhumanes, etc.
Peacereporter: WorldWideWeb Against WorldWideWar
En italià, anglès i francés. Espai web de notícies sobre regions en conflicte, patrocinat per les ONGs italianes Emergency i MISNA. Inclou dades bàsiques, articles i notícies sobre l’Iraq.
Znet Iraq Watch
Aquesta publicació alternativa on-line ha obert una secció amb anàlisis relacionats amb els esdeveniments a l’Iraq.
Desenvolupament / Ajut Humanitari
NCCI – NGOs Coordination Committee in Iraq
Organisme de coordinació amb seu a Bagdad, creada a iniciativa de l’ONG Premiere Urgence amb la cooperació d’altres ONGs en abril de 2003, per tal de ser més eficients i no treballar en la mateixa àrea en el mateix moment, distribuint els treballs entre els grups sectorials i planificant les seves actuacions .
JNEPI – Joint NGO Emergency Preparedness Initiative
Organisme creat per un petit grup d’ONGs internacionals que proporcionen serveis a les agències humanitàries. Actualment, s’ubica a Amman però té intenció d’obrir una seu a Bagdad. No disposa d’espai web però es pot consultar informació a través de l’HIC.
ACORN – A Community Oriented Rehabilitation Network
En anglès. ONG noruega d’inspiració cristiana creada en 1993 per treballar amb el poble kurd en la zona de seguretat establerta a l’Iraq des de la Guerra del Golf. Entre els seus projectes, han creat un Centre de Rehabilitació d’Infants en Suleimaniya i Dohuk, que proporciona atenció mèdica, facilita cadires de rodes, tradueix literatura mèdica, etc. Desenvolupa també programes de formació, sensibilització, etc.
ACT – Action by Churches Together International
Aliança global d’esglèsies i agències d’ajut humanitari que treballen en situacions d’emergència en més de 50 països arreu del món. ACT desenvolupa projectes en els àmbits d’accés a l’aigua potable i salubritat, infància, seguretat per als refugiats iraquians en Jordània, etc. Els membres operatius d’ACT a l’Iraq són:
Christian Aid
International Orthodox Christian Charities
Middle East Council of Churches
Norwegian Church Aid
Hungarian Interchurch Aid
ACTED – Agency for Technical Cooperation and Development
En francés i anglès. Agència d’ajut humanitari internacional creada en Afganistan en 1993. A l’Iraq desenvolupa diferents projectes per a l’accés a l’aigua potable, a Bagdad i al sud del país (Najaf i Muthanna).
All Our Children
Es tracta d’una campanya engegada per una coalició d’organitzacions de caritat cristianes als EUA i Canadà, que volen assolir la xifra d’un milió de dòlars destinats a iniciatives de salut per als infants de l’Iraq. La majoria d’aquestes organitzacions tenen presència al territori iraquià durant l’ocupació:
Church World Service
Jubilee Partners
Lutheran World Relief
Mennonite Central Committee
National Council of Churches USA
Oxfam America
Sojourners
Stop Hunger Now
Amar International Charitable Foundation
En anglès. Fundació creada arran la guerra del Golf per a l’acollida dels refugiats iraquians, facilitant-los menjar i roba, educació primària, atenció sanitària, i garantint l’aigua potable i la salubritat dels camps de refugiats. Treballen especialment amb els iraquians xiïtes i els àrabs de les zones pantanoses, que han sofert una gran persecució i es van refugiar en el Sud-est de l’Iran. Co-organitzen amb la UNESCO una sèrie de sis conferències sobre la civilització islàmica. Denuncien la desertització de les terres pantanoses, per part del govern de Saddam Hussein. Espai web no actualitzat.
APN – Architects for People in Need
En alemany i anglès. ONG amb seu a Munich (Alemanya), dedicat a l’ajut humanitari d’emergència i a la cooperació internacional. Treballa a l’Iraq des de finals del 2001, amb un projecte de rehabilitació del Centre de Formació Professional Abu-Ghraib, així com en la distribució i sanejament d’aigua potable. Pretenien desenvolupar el diàleg cultural entre Alemanya i l’Iraq, però davant la situació actual d’atacs bèl·lics i invasió del país, estan treballant en l’ajut d’emergència, principalment en la regió de Bagdad.
Archaeologists for Human Rights
Des de setembre del 2003, aquesta ONG alemanya col·labora en el Kurdistan iraquià, amb el Govern kurd i les organitzacions de drets humans, en la cerca de persones enterrades en les fosses comunes, utilitzant mètodes arqueològics per a la recuperació i identificació dels cadàvers.
ASSAK – Association d’Aide aux Agriculteurs Kurdes d’Irak
Associació creada a França l’any 1992, per ajudar a la realització de projectes agrícoles i de reconstrucció en el medi rural del Kurdistan iraquià.
Cambridge Solidarity with Iraq
Organització sorgida de l’anterior Campaign Against Sanctions on Iraq, una societat fundada en 1997 per estudiants de la Universitat de Cambridge, preocupats per la crisi humanitària creada en Iraq arran les sancions econòmiques imposades per la invasió de Kuwait. Aquesta campanya es limitava a l’aixecament de les sancions no-militars, no donant suport al règim iraquià ni posicionant-se sobre els bombardejos dels EUA i RU. La nova organització es dedicarà a l’ajut humanitari per a la reconstrucció de l’Iraq i a la difusió sobre els efectes de les sancions imposades per Nacions Unides.
CARE International
Va treballar en Iraq des de 1963 a 1968, realitzant desenvolupament rural i programes d’assistència. Va tornar al 1991 per assistir als refugiats kurds en el nord del país i, fins a l’inici de la invasió, va treballar en la distribució de menjar a uns 10.000 infants en hospitals iraquians i el manteniment de sistemes d’aigua en el centre i el sud del país. En l’Iraq ocupat, ha obert una oficina en Bagdad que treballa en les àrees de salubritat i aigua potable, assistència mèdica i educació. Al novembre de 2003, l’oficina és atacada i motiva l’aturada de les seves activitats fins que puguin garantir la seguretat del seu personal.
Christian Aid
ONG creada en 1940 en el Regne Unit. En Iraq, dóna suport des del 1991 als projectes de tres organitzacions locals de la regió autònoma kurda i en la defensa dels drets humans de la població iraquí. Actualment, les contraparts locals han iniciat projectes a llarg termini per estendre les seves activitats al centre i sud de l’Iraq. Al nord del país, continuen els projectes de rehabilitació, educació i salut comunitària. En Karbala (sud), han proporcionat formació a l’Iraqi Refugee Aid Council.
CICR – Comitè Internacional de la Creu Roja / Mitja Lluna Roja
En anglès, castellà, francés i àrab. Treballa en l’Iraq des del conflicte Iraq-Iran (1980), donant suport a la Mitja Lluna Roja iraquiana, amb la col·laboració de més de 20 societats nacionals d’arreu del món. Anteriorment a la ocupació del país (2003), va treballar en l’alleujament dels efectes de l’embargament internacional per a la població iraquí, inclosa la reconstrucció dels centres de salut i les instal·lacions d’aigua/sanejament. En el nord d’Iraq, el CICR efectuava la seva tasca habitual en el context del conflicte entre grups rivals kurds. En la situació actual d’invasió del país, la seva prioritat és garantir que es respectin els drets dels civils i de les persones preses, i que els països ocupants acompleixin les seves obligacions envers la població conforme el Dret Internacional Humanitari.
Circus 2 Iraq
Projecte impulsat per artistes del Regne Unit per tal de portar un circ a l’Iraq a inicis del 2004.
Concern WorldWide
Organització internacional d’ajut humanitari, amb seus a Belfast, Londres, Glasgow i una organització afiliada a Nova Iorq. Mantenen un grup de professionals a Bagdad que treballen en l’ajut d’emergència (aliments, aigua, sanejament…), però no preveuen el desenvolupament de projectes en el país.
DRC – Danish Refugee Council
En anglès i holandés. Plataforma formada per 29 ONGs daneses i dedicada al treball internacional amb refugiats. Treballen a l’Iraq des del maig de 2003, en el municipi de Baquba, província de Diyala, on s’encarrega de la coordinació de l’ajut humanitari per a les persones desplaçades, així com el retorn dels refugiats kurds i els exiliats en l’Iran.
Emergency (Itàlia)
En italià, espanyol, anglés i alemany. ONG creada en Milan, en 1994, per a socórrer a les víctimes civils de conflictes armats. Personal mèdic i tècnics amb experiència de treball en situacions d’emergència s’han unit per a garantir l’assistència mèdica, quirúrgica i rehabilitació en les zones de guerra durant el conflicte o en el període post-bèlic. Construeix i posa en marxa hospitals, i ajuda a la formació del personal local. Són presents des de març de 1995 en el Kurdistan Iraquià. Arran l’ocupació de l’Iraq, ha ampliat els territoris on actua i ara treballa també en Bagdad i Karbala. El seu espai web inclou informació actualitzada sobre les seves vivències a l’Iraq.
Enfants du Monde
En francés. ONG francesa dedicada a la defensa dels drets dels infants. Des del 1995, han aportat ajut humanitari per a les famílies iraquianes afectades per l’embargament. En col·laboració amb la Mitja Lluna Roja iraquiana, es van equipar hospitals pediàtrics i es van subministrar medicaments. En la situació actual d’ocupació, mantenen equips desplaçats a diverses regions de l’Iraq, que treballen en la rehabilitació dels locals, distribució de productes de primera necessitat i contribueixen a la formació continuada dels professionals dels centres dedicats a infants discapacitats i orfes.
GOAL
ONG creada en Irlanda i dedicada a l’ajut humanitari internacional. A l’Iraq ha desenvolupat un programa d’ajut d’emergència en Thi-Qar i Muthanna, proporcionant atenció mèdica, aliments i sistemes d’aigua i sanejament. Actualment, han finalitzat les seves operacions en el país.
HAI – Help Age International
Xarxa internacional d’ONLs que treballen amb la gent gran en situació de desigualtat arreu del món, per tal de millorar la seva qualitat de vida. Defensen el reconeixement dels drets, necessitats i capacitats de la gent gran en els programes d’emergència. Des del 1997, mantenen dues oficines en el nord de l’Iraq (a Sulaimaniyah i Dohuk) que donen suport a la gent gran i les seves famílies. Proporcionen ajut humanitari i han iniciat projectes de desenvolupament, defensa i capacitació.
Handicap International
En francés. ONG internacional que intervé en situacions d’emergència amb programes pluridisciplinars que millorin les condicions de vida de les persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat. Té seccions al Regne Unit, Bèlgica, França, Canadà, Alemanya, Suïssa i Luxemburg. Són presents a l’Iraq des de l’abril de 2003, desenvolupant un programa d’emergència per sensibilitzar sobre els accidents amb mines a la població de Bagdad i realitzant tasques de desminatge. Per a les persones que han patit amputacions, està treballant en un programa de readaptació que inclou el subministrament de pròtesis
ICS – Consorzio Italiano di Solidarietá
En italià. Aquesta coalició d’ONGs italianes, està present a l’Iraq des de l’inici de l’ocupació, proporcionant assistència humanitària d’emergència en Bagdad i Basora. Algunes ONGs de la Coalició presents al país són: Bridge 2, Intersos i Terre des Hommes.
IMC – International Medical Corps
ONG dedicada a l’atenció sanitària en països en conflicte, afectats per catàstrofes naturals o d’altres crisis. Des de l’abril de 2003, treballen a diverses províncies iraquianes, com la ciutat d’Amarah en la regió dels pantans (província de Missan), Bagdad i Thi-Qar.
Interaction
Es tracta d’una coalició de més de 160 ONGs dels EUA dedicades a l’ajut, el desenvolupament i l’assistència als refugiats. Des del seu espai web, faciliten una extensa llista de les organitzacions membre que proporcionen ajut d’emergència a l’Iraq.
IRAC – Iraqi Refugee Aid Council
ONG britànica dedicada a l’ajut humanitari, desenvolupament i desenvolupament comunitari adreçat a persones refugiades o desplaçades. A l’Iraq, inicia una operació d’ajut humanitari a l’abril de 2003. Actualment, desenvolupa diferents projectes centrats en el tractament i subministrament d’aigua, en Amara, Basora i Karbala. També treballa amb els refugiats a l’Iran.
Iraq Water Project
Projecte iniciat al 1999 per l’organització dels EUA Veterans for Peace, amb el suport de Life for Relief & Development i el Committee in Solidarity with the People of Iraq. Durant aquest temps, han ajudat a la rehabilitació de nombroses plantes de tractament d’aigües en tot el país i han fet diferents campanyes de sensibilització en els EUA sobre els efectes devastadors d’una dècada de sancions econòmiques. Arran l’ocupació del país, continuen el treball de reconstrucció i treballen per garantir que els serveis bàsics d’aigua neta, clavegueram i electricitat no seran venuts en benefici d’empreses dels EUA.
IRC – International Rescue Committee
En anglès. Va entrar a l’Iraq a partir de l’ocupació dels EUA. Treballa en els municipis de Karbala i Najafen el nord de Kirjkuk i en les regions d’Erbil, Suleymania i Dohuk, de majoria kurda. En aquests territoris, treballa en el restauració de plantes de tractament d’aigües i les xarxes de distribució, rehabilitant hospitals, capacitant als professionals de la salut, atenent les necessitats dels infants, donant suport als desplaçats i rehabilitant els sistemes de sanejament de les escoles. Actualment, han passat de la fase d’emergència a la fase d’implementació de programes, prioritzant el treball amb els infants.
Islamic Relief
Organització britànica d’ajut internacional i desenvolupament. Arran la invasió de l’Iraq, desenvolupa un projecte d’emergència per subministrar a la població aliments, abric i medicines. A llarg termini, vol iniciar projectes de desenvolupament que inclouen la creació d’un Centre de Leucèmia i la rehabilitació d’escoles, de plantes de tractament d’aigües, i de centres d’atenció primària a la salut.
KCF – Kurdistan Children’s Fund
Organització internacional, amb seu en Londres, que proporciona ajut humanitari a la població del Kurdistà iraquià, fent especial èmfasi en les víctimes més joves de la llarga campanya de terror i genocidi contra el poble kurd. Persones d’arreu del món van començar a establir grups voluntaris per proporcionar ajut a la població massacrada durant la Guerra del Golf. KCF és un d’aquests grups, que incorpora l’organització kurdistana KSC.
Life for Relief & Development
ONG, amb seus als EUA i el Canadà, creada en 1992 per donar resposta a la crisi humanitària provocada per la Guerra del Golf. Durant aquests anys, ha proporcionat ajut humanitari a l’Iraq en programes de salut, educació, desenvolupament humà i comunitari, aigua i sanejament, social, d’emergència, etc. Ha treballat especialment en la reobertura de l’Hospital Clínic de la Creu Roja en Bagdad i el manteniment de la seva clínica en Basora. Actualment, preparen nous projectes.
MAG – Mines Advisory Group
ONG internacional, amb seus als EUA i el Regne Unit, dedicada a l’assistència a persones afectades per les mines terrestres i l’armament no explosionat (bombes, morters, granades), i a la neteja i destrucció d’aquests en àrees insegures després de la guerra. Treballen al nord de l’Iraq des de fa més de 10 anys (Kirkuk i Mosul) i ara volen estendre la seva acció al centre i sud del país.
MECC – Middle East Council of Churches
En anglès. Organisme de les esglèsies de l’Orient Mitjà, amb seu central al Líban, que facilita el treball conjunt davant les necessitats compartides. Forma part de l’organització internacional ACT. Durant els atacs bèl·lics a l’Iraq del 2003, ha ajudat a les esglèsies i mesquites a preparar refugis i locals d’ajut per a la població, especialment a la ciutat de Mosul (província de Ninewa). Treballa en l’obertura d’una oficina a Bagdad per mantenir projectes estables de desenvolupament i gestionar l’ajut humanitari.
Médecins du Monde International
En francés i anglès. Des de l’inici de l’invasió de l’Iraq, manté un coordinador internacional sobre el terreny, encarregat de supervisar l’acció de les delegacions de MDM presents actualment a l’Iraq i que provenen de França (província de Basora), Canadà (Al Wassit), Espanya, Grècia, Portugal (totes tres delegacions a Bagdad) i Xipre (suport puntual en la distribució d’ajut humanitari a Bagdad).
Medical Aid for Iraqi Children
Organització de caritat britànica fundada en 1995, amb el propòsit de donar medicaments i equipament mèdic a hospitals pediàtrics en Iraq. Durant el règim de Saddam Hussein, era una de les poques ONGs que podia treballar en territori iraquià, a través d’una xarxa geogràfica entre Londres, Amman i Bagdad. Arran l’ocupació del país, ha ampliat les seves actuacions i ara dóna suport financer i material a hospitals pediàtrics de Karbala, Basora, Bagdad, Hilla, Mosul, etc. Des del seu espai web, faciliten informes sobre la situació sanitària infantil a l’Iraq.
Mercy Corps
En anglès. Aquesta ONG dels EUA fou una de les primeres en entrar al país posteriorment a la seva ocupació. Actualment, disposa de cinc oficines en Al-Kut (Wassit), Diwaniyah (Al Qadissiyah governate), Amarah (Miysan), Sulimaniyah (Sulimaniyah) i Khanequin (Diyala). En les províncies de Wassit i Al-Qadissiyah, Mercy Corps assumeix la coordinació de les activitats de les ONG. Els seus programes es centren en el subministrament d’aigua i sanitat, atenció mèdica, suport educatiu, capacitació per a les institucions locals i expansió de les oportunitats econòmiques.
MERCY Malaysia
En anglès. ONG de Malàsia creada en 1999, per col·laborar en l’atenció mèdica a les víctimes de la guerra del Golf. Estan presents a l’Iraq des de l’abril, poc després de l’ocupació de Bagdad, i cooperen amb el Govern Provisional de la Coalició (CPA) en la rehabilitació d’un dels hospitals.
Merlin
En anglès. Aquesta ONG britànica dedicada a l’ajut d’emergència en l’àmbit sanitari, té presència a l’Iraq des de l’abril de 2003, treballant en Bagdad en la prevenció de les malalties associades amb la diarrea.
MSF – Medecins Sans Frontieres
En francés. Aquesta ONG havia realitzat alguns projectes sanitaris puntuals en col·laboració amb els serveis mèdics iraquians, durant l’embargament internacional dels anys noranta. Des del març de 2003, les organitzacions nacionals belga i francesa han desplaçat equips a l’Iraq, obrint dos centres de salut i proporcionant assistència mèdica des dels hospitals iraquians. També han enviat medicaments a la zona. En d’altres províncies i els països veïns, es realitzen missions d’avaluació de necessitats.
Northwest Medical Team
ONG dels EUA dedicada a l’ajut humanitari. Des de l’abril treballen a l’Iraq, proporcionant atenció mèdica i capacitació professional, en la ciutat de Bagdad i en Erbil, Dohuk i Sulaymaniya, al nord del país.
NPA – Norsk Folkehjelp / Norwegian People’s Aid
Organització humanitària creada pel moviment sindical norueg. Treballa en un programa de desminatge del Kurdistan iraquià des de 1995, per tal que sigui possible el retorn de les comunitats kurdes desplaçades. En coordinació amb l’organització MAG, centra les seves activitats en el districte de Mawat i Sharbazher (Suleymaniyah). Des del juliol de 2003, treballen en un programa d’emergència a Bagdad, adreçat a l’eliminació d’armament abandonat o no explosionat present en la ciutat i rodalies.
NRC – Norwegian Refugee Council
En anglès i norueg. Fundació privada noruega dedicada al suport als refugiats i les persones desplaçades. Treballà a l’Iraq des del maig de 2003, amb oficines en Kirkuk i Tikrit, coordinant l’assistència als refugiats i d’altres grups vulnerables, organitzant la distribució d’aliments, i creant un programa d’informació, assessorament i suport legal. Al setembre de 2003 decideixen abandonar el país, davant la situació d’inseguretat generalitzada.
Operation Mercy
ONG sueca dedicada a l’atenció als pobles necessitats del nord d’Àfrica, Mitjà Orient, Caucaso i Àsia Central, des de la perspectiva de la compassió i la integritat. Fou fundada arran la Guerra del Golf, per portar esperança i ajut al poble kurd. Durant vuit anys han treballat amb els refugiats iraquians en la frontera amb Jordània. Arran la guerra de 2003, treballa en els àmbits mèdic i educacional, en la província d’Al-Qadisiya.
Peace Winds Japan
En japonés. ONG amb seu al Japó, dedicada a l’assistència humanitària a persones amenaçades per la pobresa, els conflictes, etc., arreu del món. En Iraq, treballa en cooperació amb l’ONG dels EUA Mercy Corps.
Premiere Urgence
En anglès i francés. Durant els anys ’90, aquesta ONG francesa d’ajut humanitari internacional treballà en l’atenció a les víctimes de l’embargament internacional, rehabilitant centres de salut en diferents províncies. Des de l’abril de 2003 distribueix ajut humanitari i d’emergència, especialment a la regió de Basora i a Bagdad.
Save the Children UK
Des del 1991, l’organització britànica de l’Aliança Internacional Save The Children va treballar a la regió nord de l’Iraq, per millorar les polítiques de serveis socials i promovent els drets dels infants i l’accés a salut, educació i serveis de benestar social de qualitat. Va capacitar i treballar amb el personal de les ONGs locals i l’Administració kurdes, i va treballar amb els serveis penitenciaris per millorar les condicions d’empresonament d’infants, i desenvolupar alternatives. Aquest treball es manté en la situació actual d’ocupació. A més, van obrir una oficina de l’Aliança en Bagdad, però degut a la situació d’inseguretat actual roman tancada provisionalment. Entre les seves activitats, defensen el paper fonamental de l’ONU en la reconstrucció del país.
Save the Children – USA
Des de l’ocupació de l’Iraq, opera a Basora, ajudant en la protecció i educació dels infants iraquians, i proporcionant ajut humanitari per a les seves famílies: menjar, aigua, petroli per cuinar, flassades i atenció mèdica. També desenvolupa projectes per a la reconstrucció de barris.
Un Ponte per… (Itàlia)
Associació de voluntariat creada en 1991 amb el nom de “Un pont per Bagdad”, amb el propòsit de promoure ajut humanitari per a la població iraquiana i de lluitar contra l’embargament imposat al país. Des d’aleshores, l’associació porta a terme diversos projectes en Iraq, en cooperació amb la Mitja Lluna Roja Iraquiana i les Agències de Nacions Unides, treballant en l’àmbit de la salut, el tractament d’aigua i educació, així com promovent intercanvis culturals i científics.
War Child UK
Xarxa internacional d’organitzacions independents que treballen en l’assistència als infants afectats per la guerra. L’oficina del Regne Unit coordina els projectes a l’Iraq. Mantenen personal desplaçat a Nasiriyah, que treballen en projectes de nutrició (un forn de pa, distribució d’aliments, etc.) i suport psico-social i educatiu.
WVI – World Vision International
Va iniciar un programa d’ajut humanitari en octubre de 2002, establint una oficina d’enllaç en Aman (Jordània). Actualment, estan passant d’una fase d’ajut humanitari a una de rehabilitació, treballant en Al Rutba (Anbar) i Mosul (Ninewa).
Més informació:
AlertNet, Reuters Foundation
Servei de notícies de la Fundació Reuters adreçat a les organitzacions dedicades a l’ajut humanitari i d’emergència. Entre d’altres, facilita una llista d’organitzacions membres d’aquesta xarxa internacional que accepten donacions per al seu treball a l’Iraq.
CIDI – Center for International Disaster Information
Organisme finançat per la USAID (Agència per al Desenvolupament Internacional dels EUA). Proporciona informació i orientació adreçades a una ajuda internacional d’emergència adequada. Publica informes internacionals, accessibles a través d’internet, sobre la situació humanitària en diversos països, entre els quals l’Iraq. Les informacions provenen de tot tipus d’organismes, incloent una àmplia gamma d’ONGs.
Future of Iraq
Espai web personal que des del juny de 2003 recopila vincles a organitzacions, iniciatives i campanyes de solidaritat amb l’Iraq.
Humanitarian Information Center for Iraq
Es tracta d’un servei común adreçat a la comunitat humanitària que treballa en Iraq i en els països dels voltants. Fou creat per l’Oficina per l’OCHA de les Nacions Unides i treballa amb l’Oficina de Coordinació Humanitària per a l’Iraq, a més de cooperar amb d’altres organismes governamentals i ONGs. Espai web molt extens que recull tota la informació disponible sobre l’ajut humanitari a l’Iraq, incloent recursos gràfics sobre la presència d’ONGs en el terreny i la secció Who’s doing What Where?.
IRINnews.org
En anglès. Es tracta d’un servei de l’OCHA, Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació dels Assumptes Humanitaris. Proporciona notícies actualitzades sobre la situació a l’Iraq i als països veïns, algunes de les quals tracten sobre l’actuació de les ONGs.
National Network to END THE WAR against Iraq (USA)
L’espai web d’aquesta coalició d’ONGs i moviments de base permet accedir a informació sobre el moviment pacifista als EUA: organitzacions, accions, trobades, etc.
ReliefWeb
ReliefWeb és un projecte de l’OCHA (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), impulsat amb l’objectiu de ser la principal plataforma per a la difusió d’informació humanitària a través d’internet, en base a informes i informació proveïda per més de 600 contraparts: agències de Nacions Unides, organitzacions internacionals, governs, ONGs i mitjans de comunicació. La informació es manté constantment actualitzada, especialment en situacions de crisi. A més, s’inclouen seccions com directoris, ofertes de treball en ajut humanitari, serveis a través del correu electrònic, etc.
UNHCR – Iraq Emergency
En anglès. L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats manté una secció en el seu espai sobre l’Iraq, que inclou informació sobre l’ajut d’emergència en els països veïns.
UNICEF
Disposa d’un espai web dedicat a la situació a l’Iraq, amb informació sobre els seus programes en el sud i centre d’Iraq sobre aigua i sanitat, salut, nutrició, educació, protecció dels infants, etc.
Espanya / Catalunya
Campanyes / Mobilitzacions
Aliança d’Intel·lectuals Antiimperialistes
Prenent com a referent moral i històric l’Aliança i el Congrés d’Intel·lectuals Antifeixistes de 1936, un ampli grup de persones relacionats amb la literatura, l’art i la ciència han decidit promoure aquesta Aliança, amb l’objecte d’analitzar i afrontar de forma col·lectiva la greu situació mundial generada des de l’11-S. Proposen resistir amb la unió de tots aquells que s’hi oposen i contraatacar amb els propis instruments de treball: les idees, les paraules, les imatges… Fan seva la crida de Not In Our Name i es neguen a que els Governs de la Unió Europea donin suport a la sagnant “creuada” de l’imperialisme dels EUA.
ALA – Asociación Libre de Abogados
Associació professional creada a Madrid en 1989. Durant el 2003, han presentat diferents querelles, com una a l’octubre contra el Delegat del Govern en la Comunitat de Madrid per la dissolució d’una reunió pacífica, i una altra en abril contra el President del Govern per l’involucrament d’Espanya en la guerra i l’enviament de tropes a l’Iraq, entre d’altres.
Asociación Cultura, Paz y Solidaridad Haydée Santamaría
Associació ubicada a Madrid i que desenvolupa, entre d’altres activitats, projectes de cooperació amb diferents països. Anteriorment a la guerra del 2003, van participar en diverses delegacions de visita a l’Iraq per conèixer la seva realitat i els efectes de l’embargament, i col·laboraren amb el projecte de portar infants iraquians afectats per Tetralogies de Fallot, per al seu tractament en hospitals espanyols. L’increment d’aquest tipus de malformacions entre la població civil iraquiana s’associa a la contaminació causada durant la Guerra del Golf i en concret a l’ús d’armament amb urani empobrit. Van participar en les mobilitzacions contra la guerra i actualment treballen en la difusió i la sensibilització.
Boicot Preventiu
Aquesta proposta, que es suma a propostes similars actives arreu del món, sorgeix en els mesos previs a l’inici de la invasió de l’Iraq des de diferents moviments socials, entre els quals, la Plataforma Aturem la Guerra de Barcelona. En el seu espai web, es troben les marques a boicotejar, experiències exitoses anteriors, alternatives… i tota la informació necessària per al boicot.
Centro de Documentación e Iniciativas Internacionales al-Amiriya
“Sobre los delitos de Genocidio, Crímenes de Guerra y Crímenes contra la Humanidad cometidos por EEUU y sus aliados contra el pueblo de Iraq”. Creat pel Comité de Solidaridad con la Causa Árabe en record de les víctimes del refugi al-Amiriya de Bagdad bombardejat el 13 de febrer de 1991, símbol de las agressions sofertes pel conjunt del poble iraquià en aquests anys. El Centre recopilarà informació i promourà iniciatives socials i legals internacionals en relació als delictes de Genocidi, Crims de Guerra i Crims contra la Humanitat, comesos pels responsables d’EEUU i els seus països aliats contra el poble d’Iraq, tant d’aquells derivats de les agressions militars de 1991 i posteriors, com de les sancions econòmiques aplicades des de l’agost de 1990 contra el país. També desenvoluparà o col·laborarà amb iniciatives similars, socials o judicials, de denúncia d’actes criminals comesos pels EEUU contra altres pobles.
CEOSI – Campaña Estatal por la Soberanía y contra la Ocupación de Irak
En castellà. Les organitzacions de l’anterior Campanya Estatal per l’Aixecament de les Sancions a l’Iraq, activa des del 1991, decideixen al juny de 2003 establir aquesta campanya com a àmbit de coordinació de les activitats de solidaritat política amb Iraq. L’espai web de la campanya, mantingut pel CSCA, proporciona multitud d’informacions sobre la situació a l’Iraq i el moviment de solidaritat tant a nivell estatal com internacional, amb articles d’anàlisi i opinió, convocatòries, dades, etc., així com les accions de solidaritat amb l’Iraq anteriors a la guerra de 2003.
CSCA – Comité de Solidaridad con la Causa Árabe
És un col·lectiu de solidaritat política amb el poble àrab, fundat en 1986 amb un objectiu central: apropar la realitat del Món Àrab, els seus problemes i les aspiracions dels seus pobles a la consciència solidària dels sectors progressistes i alternatius de l’Estat espanyol. Reivindiquen un compromís real i solidari amb el món àrab, afiançat en la cultura internacionalista i allunyat de la cooperació que exclou l’anàlisi i la independència política. Amb l’Iraq, ha impulsat programes de solidaritat amb el poble iraquià, i en campanyes i mobilitzacions contra l’embargament i contra les intervencions militars en l’Iraq. En el seu extens web, trobareu multitud d’informacions sobre la situació a l’Iraq, notícies sobre la resistència a l’ocupació, mobilitzacions, articles, convocatòries, … d’arreu del món.
CONGDE – Coordinadora de ONGD para el Desarrollo España
Aquesta organització, integrada per 103 ONG y 16 coordinadores autonòmiques en Espanya, es mostra molt crítica davant l’actuació del Govern espanyol en aquest conflicte. Entre d’altres, denuncien la instrumentalització econòmica de l’ajuda espanyola a l’Iraq i la manipulació del terme humanitari. En el seu espai web, es troben articles, resolucions i comunicats de premsa de les ONGDs federades, algunes de les quals han refusat rebre fons del Govern espanyol per la seva implicació en la guerra. La Junta de la CONGDE ha recomanat no acceptar fons provinents dels governs bel·licistes.
Colectivo de Hermanos, Amigos y Compañeros de Jose Couso.
El 8 d’abril de 2003 un carro pesat de combat nord-americà va disparar contra l’Hotel Palestine, on s’allotjava la premsa internacional a Bagdad, i va matar als càmeres Jose Couso y Taras Protsyuk, a més de causar diversos ferits. Aquest fet, junt amb el posterior comportament del Govern espanyol i del dels EUA, van donar lloc a la creació d’aquest col·lectiu i a l’inici de mobilitzacions que inclouen la presentació d’una querella contra els militars dels EUA. L’espai web inclou actes, comunicats, convocatòries, investigació, memòria, etc.
Sodepaz
És una organització laïca i independent que dóna el seu suport solidari per a l’emancipació dels pobles del sud i la creació d’una consciència crítica al model de desenvolupament vigent. Té seus a vàries ciutats de l’estat. Manté un ampli espai web amb articles i convocatòries sobre els esdeveniments a l’Iraq i les accions internacionals.
Pau
Col·lectiu Tortuga. Grup Antimilitarista Elx – Alacant
En l’espai web d’aquest grup antimilitarista es troben informacions permanentment actualitzades sobre les mobilitzacions en aquesta regió contra l’ocupació de l’Iraq.
Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau
Lluita per evitar la presència de vaixells de guerra en el port de Tarragona i la militarització de la ciutat que aquest fet comporta. Organitza actes contra la guerra i l’ocupació de l’Iraq en aquesta ciutat.
Derechos para tod@s.
“Si las pieles y las tierras tienen fronteras, el futuro está ya entre rejas”. És una associació antirracista i de solidaritat internacional que pretén suscitar debats dins de la lluita contra la globalització neolliberal, generadora d’explotació, repressió i exclusió, entenent que en cap de les alternatives a aquest sistema radica la “veritat”. Entenen que l’exclusió és el fil que connecta diferents dimensions del conflicte internacional amb el conflicte local. En la pàgina web d’aquesta organització trobareu diferents materials i convocatòries sobre els esdeveniments en Iraq.
Dibujantes contra la Guerra
Es tracta d’un projecte desenvolupat per un grup d’artistes que cedeixen els seus treballs al moviment social contra la guerra.
Forces de Pau No Violentes
Aquesta iniciativa sorgeix durant el 2003, arran l’amenaça d’invasió de l’Iraq. La seva missió és organitzar i entrenar un cos de pau civil, permanent i intercultural, amb capacitat per intervenir de forma no violenta a gran escala en la resolució de conflictes internacionals. Pretenen formar i enviar equips a zones de conflicte per cooperar amb les organitzacions locals que busquin prevenir la violència, la mort i la destrucció, que busquin protegir els drets humans, i la resolució pacífica i justa dels conflictes.
Fundació per la Pau
Des d’inicis del 2003, desenvolupa un espai web on es publiquen totes les mobilitzacions contra la guerra a Catalunya, així com les accions i comunicats davant l’ocupació de l’Iraq.
Grupo Antimilitarista de Carabanchel – Movimiento de Objección de Conciencia Madrid
Mantenen una campanya permanent contra la invasió a l’Iraq. En el seu espai web, es troben articles d’opinió i convocatòries.
Guerra i Pau
Espai web desenvolupat per la UOC, davant la possibilitat d’una guerra amb l’Iraq, per tal de recollir la veu de la comunitat universitària i la ciutadania sobre els esdeveniments crítics d’aquells moments. L’espai continua actiu i es defineix com un espai obert a la reflexió, el diàleg i l’acció. Informa sobre les accions emanades de la UOC, inclou aportacions, etc.
La Casa de la Paz
Local en Sevilla compartit pels col·lectius Mujeres de Negro, MOC Sevilla i REDPAZ. Des de l’espai web, anuncien les mobilitzacions sobre la invasió de l’Iraq que es desenvolupen en aquesta regió.
Paz Ahora
ONG amb seus a Madrid i a Barcelona. En el seu espai web, publiquen convocatòries contra l’ocupació de l’Iraq organitzades a Madrid.
Plataforma Aturem la Guerra – Barcelona
Formada per tot tipus d’associacions ciutadanes i persones, aquesta plataforma catalana continua organitzant accions cíviques per la PAU i contra la Guerra en general. A més de l’espai web, compta amb una llista de distribució.
Plataforma Cultura Contra la Guerra
Espai web d’aquesta plataforma d’artistes contra la guerra, a la qual s’han adherit organitzacions d’artistes d’arreu de l’estat. La plataforma va constituir-se el 27 de gener del 2003, amb l’objectiu de mobilitzar al conjunt del món de la Cultura mitjançant la difusió del seu manifest d’oposició a la guerra en tot tipus d’actes culturals. Al seu espai web es troba informació sobre les activitats que continuen organitzant, notícies relacionades amb la plataforma, un fòrum d’opinions, etc.
Plataforma Paremos la Guerra – Madrid
“Movilización general contra el militarismo, la intoxicación mediática, la caza de brujas y la estupidez humana…”. Aquesta Plataforma està constituïda majoritàriament per col·lectius de Madrid. El seu espai web està permanentment actualitzat i hi trobareu les actes de les reunions de la Plataforma, a més de comunicats, convocatòries, articles, etc.
Plataforma Universitaria contra la Guerra – Universitat d’Alacant
En octubre de 2002, professors, estudiants i personal de la Universitat d’Alacant constitueixen aquesta plataforma amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre la necessitat de mobilitzar-se per a evitar una nova massacre en Iraq.
Drets Humans
Amnistia Internacional – España
Realitza un seguiment continuat de les violacions dels drets humans a l’Iraq, que difon a través d’Informes i comunicats accessibles en el seu espai web. Des del 2002, mantenen una secció sobre la crisi a l’Iraq, on es troben documents, crides a l’acció, comunicats, fotografies, etc.
Difusió / Sensibilització
Barcelona Independent Media Center
El node en Barcelona d’aquesta xarxa internacional va nèixer a finals del 2000, en un context marcat per tot tipus d’iniciatives que conflueixen en el rebuig a la globalització neoliberal. Es tracta d’una agència de notícies i una eina de comunicació, nodrida per les intervencions de totes les persones que tenen alguna informació per a compartir. En la secció “Guerra”, es troben accions, denúncies, opinió, etc. sobre l’ocupació de l’Iraq.
IndyACP
La IndyACP és el node en Madrid de la xarxa internacional Independent Media Center. És un experiment que estan construint un grup d’individus i col·lectius interessats en generar noves formes de comunicar i compartir informació, que els permeti comprendre i construir noves realitats de manera col·lectiva, i alhora explorar l’ús polític d’eines basades en software lliure. Qualsevol persona o organització pot publicar articles, convocatòries, anàlisis, etc. Un cercador intern permet destriar tot el publicat en relació a l’Iraq.
Mundo Árabe
Portal dedicat al món àrab i que es defineix com a mitjà independent. Inclou una secció sobre l’ocupació de l’Iraq on publiquen diferents articles d’opinió sobre els drets humans, la situació de l’Iraq, la qüestió àrab, etc. Per consultar els articles, cal estar subscrit i pagar la quota anual amb la que es financia el portal.
Nodo50: contrainformación en red
Aquest portal dedicat a la difusió d’informacions útils, inclou multitud d’articles elaborats des dels moviments socials sobre els esdeveniments a l’Iraq i les accions de solidaritat amb aquest poble. Disposa d’un cercador intern i d’una eina de cerca per temes, que permet destriar els articles referits, entre d’altres, a l’Irak i el Kurdistan.
Desenvolupament / Ajut Humanitari
ADRA-España
És una de les poques ONGDs espanyoles que realitzava projectes en el territori d’Iraq, abans de la seva ocupació l’any 2003. Concretament donava suport a la reconstrucció de vivendes, un centre mèdic i una escola en el nord de l’Iraq. Durant l’ocupació, ha rebut finançament del Govern Espanyol per a l’assistència a la població kurda d’aquesta zona i la continuació de la reconstrucció de vivendes.
Associació Catalana per la Pau
Aquesta ONG, ubicada a Barcelona, coopera amb l’ONG iraquiana Al-Amal. Durant el 2003, es proposaven la construcció d’un centre per a joves a Arbyl, en el Kurdistan iraquià, però arran els atacs bèl·lics el projecte ha hagut de reformular-se i actualment col·laboren un Pla d’Acció d’Emergència que inclou 5 clíniques mòbils que arribin, com a mínim a les zones perifèriques de les ciutats més grans, com Najaf, Mossul o Bagdad.
Campanya Catalunya per l’Iraq
Campanya de suport humanitari impulsada per la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i diverses ONGs de Catalunya. Neix amb l’esperit unitari d’orientar, respondre i canalitzar el suport humanitari de la ciutadania i les organitzacions, d’acord amb el rebuig a la guerra i l’ocupació de l’Iraq manifestat pel poble de Catalunya.
Cáritas Española
Durant el règim de Sadam Hussein, Caritas Internacional era una de les poques ONG amb permís per a treballar en Iraq, ja que la majoria d’organitzacions estaven acusades d’espionatge. Càritas actuava com a organització nacional de l’esglèsia iraquiana, sense fer distincions entre catòlics i musulmans. Des de Càritas Espanya, es col·laborava especialment amb l’enviament d’equips mèdics petits i medicines, i un projecte de reconstrucció de cases en la zona kurda de Dohuk, al nord del país. Des de l’ocupació de l’Iraq, col·labora en el plan d’emergència de Cáritas en la zona, que prioritza l’assistència mèdica, la distribució d’aigua potable i la reconstrucció de vivendes i escoles afectades per al guerra.
Cruz Roja Española
En col·laboració amb el CICR, ha realitzat diferents enviaments d’ajut d’emergència per a la població iraquiana. Un dels seus treballadors està desplaçat a Jordània i des d’allà ha escrit diferents comunicats, que narren la vida quotidiana de les persones desplaçades.
Farmamundi – Farmaceútics Mundi
Actualment, desenvolupa la campanya Medicaments per a l’Iraq: en cooperació amb Al-Amal i l’Associació Catalana per la Pau, subministra els medicaments i insums mèdics d’una de les clíniques mòbils durant sis mesos. Novament, fa una crida per a que la població no realitzi cap tipus de recollida de medicament, donat que existeixen medicament especials per aquest tipus d’emergències, dels que disposa Farmamundi en els seus magatzems.
Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta
Aquesta ONL catalana, amb seu a la ciutat de Vic, ha realitzat diverses trameses de medicaments al kurdistà iraquià, tant abans com posteriorment a l’inici dels atacs bèl·lics de 2003.
Intermón – OXFAM
L’ajuda humanitària d’Oxfam Internacional (Intermón Oxfam a Espanya) a l’Iraq ha quedat temporalment suspesa per raons de seguretat des de l’agost de 2003. En el seu espai web es poden trobar diversos textos elaborats fins aquell moment sobre l’ajuda espanyola a l’Iraq, l’acció d’Intermón-OXFAM, la situació humanitària del país, etc.
Médicos del Mundo
A finals del 2002, un equip de metges d’aquesta ONG va desenvolupar un projecte de cooperació en Bagdad amb l’hospital Sadam Center for Cardiac Surgery, del que depén tota la cirurgia cardíaca d’Iraq, després que la falta d’insums bàsics motivés el tancament dels altres dos centres especialitzats en aquest tipus d’intervencions. A l’abril de 2003, reinicien els projectes de cooperació amb hospitals iraquians. Mantenen personal espanyol expatriat, treballant amb els hospitals d’Al Kharj i d’Al Kademiya en Bagdad, equipant els seus quiròfans i proporcionant formació al personal sanitari local. També realitzen tasques de prospecció en Bagdad i en zones rurals per estudiar la situació i les necessitats.
Payasos Sin Fronteras
L’agost del 2003, alguns components d’aquesta ONG han viatjat a l’Iraq i van realitzar espectacles en hospitals, escoles, orfelinats, camps de refugiats i als carrers de Bagdad.
A més, les següents ONGDs han iniciat projectes de desenvolupament o ajut humanitari des del maig de 2003, arran les subvencions concedides pel Govern espanyol:
Asociación Mensajeros por la Paz
Fundación Iberoamérica Europa CIPIE
Fundación Promoción Social de la Cultura
Fundación Humanismo y Democracia
En la Conferència de Donants, celebrada en Madrid els dies 23 i 24 d’octubre del 2003, participen diferents ONGs espanyoles integrades en el GEAPI – Grupo Español de ONGs de Ayuda al Pueblo Iraquí. El grup treballa coordinadament a l’Iraq i està integrat per les quatre ONGs anteriors, més les següents ONGs:
Fundación Kawa
Es crea al 1999, per a la cooperació amb el Kurdistan iraquià.
Fundación CUME para o Desenvolvemento Cultura e Pobos
ONGD amb seu a Pontevedra i especialitzada en la cooperació amb Amèrica Llatina.
Energía Sin Fronteras
ONGD creada en el 2003. En el seu Patronat estan representades bona part de les empreses elèctriques espanyoles.
READI – Red Euro-árabe de ONG para el Desarrollo y la Integración
Xarxa creada a iniciativa de la Fundación Promoción Social de la Cultura i integrada per ONGs provinents de diversos països de la Mediterrània.
Cáritas Española
Més informació:
AECI – Agència Espanyola de Cooperació Internacional
Informació sobre l’ajuda a la reconstrucció de l’Iraq des del Govern Espanyol, amb informació sobre les ONGDs que hi col·laboren.
Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
És una organització formada bàsicament per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes (diputacions, consells comarcals i mancomunitats) i també algunes ONG, que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits. Des de la seva pàgina es poden fer recerques per països sobre els projectes finançats pel Fons.
CSCA – Comité de Solidaridad con la Causa Árabe
Notícies, convocatòries, articles, etc., en solidaritat amb el poble iraquià, contra l’ocupació i per la soberania d’aquest país.
Canal Solidario
El seu cercador intern permet destriar les notícies referides a l’Iraq, moltes d’elles relacionades amb les accions de les ONGs i la societat civil.
Oneworld en català
Centre de la xarxa internacional OneWorld impulsat per la Fundació Un Sol Món, amb l’objectiu de divulgar a través d’un portal d’Internet informació sobre desenvolupament sostenible, pau i drets humans. En la xarxa participen diferents ONGs, que són les autores dels articles publicats. Inclou un dossier actualitzat dedicat a l’Irac, amb articles provinents de les ONGs que integren la xarxa. Disposa també d’una edició en espanyol.