Font: Integrated Regional Information Networks
2002
- 31 de gener: El President de Tanzània Benjamin Mkapa acorda mantenir converses amb el Consell Nacional per la Defensa de la Democracia-Forces per la Defensa de la Democràcia (CNDD-FDD) i les Forces Nacionals d’Alliberament (FNA), amb l’objectiu de posar fi a la guerra civil a Burundi. 22 de febrer: La CE anuncia la donació de 15.3 milions US $ en ajuda humanitària per Burundi. Els diners seran canalitzats a través de la Oficina d’Ajut Humanitari de la Comissió Europea, ECHO, i distribuïts entre les agències de les Nacions Unides i la Creu Roja.
- 22 Febrer: El govern de transició de Burundi i una facció del CNDD-FDD acorden a l’Àfrica del Sud un acord general per portar a terme negociacions que facilitin un acord definitiu d’alto-el-foc i la restauració de la democràcia.
- 28 Març: S’inicia una operació a gran escala per repatriar a desenes de milers de refugiats burundesos de Tanzània. El primer comboi organitzat per l’ACNUR va partir de Ngara (Tanzània) a través del pas fronterer de Kobero. Fins el 25 de març, 48,000 persones es van donar d’alta a l’ACNUR per la repatriació sota un acord tripartit entre l’ACNUR i els governs de Tanzània i Burundi.
- 3-5 d’abril: En una reunió a tres bandes, l’ACNUR es decideix que l’agència no repatriarà els refugiats de les províncies del sud, però motius de seguretat. Especialment les províncies de Makamba i Ruyigi
- 27 d’abril: Delegats del govern de Burundi i de les FDD van mantenir converses preliminars a Pretòria, per tal de posar fi a la guerra. Les converses no van començar el 22 de març per problemes amb la documentació de la delegació de les FDD a Dar es Salaam, Tanzània.
- 11 de juny: El líder d’una organització Tutsi anti-genocidi, Diomede Rutamucero, va ser alliberat de la Presó Central Mpimba a la capital de Burundi, Bujumbura, després d’haver estat detingut 40 dies sense càrrecs. Rutamucero, que és president de Puissance d’Autodefense-Amasekanya, va ser arrestat el 2 de maig després de que membres de la seva organització organitzessin una protesta en contra dels Acords d’Arusha i de les lleis provisionals d’immunitat pel retorn d’alguns líders polítics hutus, molts d’ells responsables de masacres durant el conflicte.
- 17 de juny: Es llença una campanya de vacunació contra el xarampió i la polio per 3.9 milions de nens burundesos. Les agències de les Nacions Unides demanen a les parts un “dies de tranquil·litat” per poder portar-la a terme.
- 29 de juny: L’antic President de Burundi, Jean-Baptiste Bagaza, torna al país després de 4 anys d’exili voluntari, amb la voluntat de participar a la vida política del país.
- 1 de juliol: L’Ambaixador Berhanu Dinka, pren possessió com a Representant Especial del Secretari General de les Nacions Unides a Bujumbura.
- 7 de agosto: Arriben a Dar es Salaam les delegacions per portar a terme “consultes preliminars” dirigides a buscar les bases per les negociacions previstes de l’alto-el-foc. Una delegació de mediadors sud-africans s’uneix a l’equip negociador del govern de Burundi, conduït pel conseller, Ambroise Niyonsaba, y els delegats presidencials de les faccions rivals del FDD. El grup rebel hutu, el FNL, no participa.
- 8 d’agost: L’Alt Consell Revolucionari del FNA expulsa al seu president, Agathon Rwasa, i el reemplaça temporalment per Alain Mugabarabona.
- 12 d’agost: Les discussions sobre un document de l’alto-el-foc entre el govern de transició de Burundi i dos grups rebels hutu s’inicien a Dar es Salaam. Aquestes representen les primeres negociacions directes entre el govern de transició de Burundi i els seus enemics en els últims nou anys, el FDD, i el Partit per a l’Alliberament Hutu (Palipehutu-FNL).
- 20 d’agost: Les negociacions comencen a Dar es Salaam sobre un esborrany d’acord d’alto-el-foc entre la més petita de les dues faccions d’un grup del rebel del hutu i el govern de transició de Burundi.
- 26 d’agost: davant l’ajornament de l’última ronda de les negociacions de l’alto-el-foc, es signa un memoràndum d’enteniment a Dar és Salaam entre el govern de transició i la facció del CNDD-FDD dirigida per Jean-Bosco-Bosco Ndayikengurukiye.
- 29 d’agost: Almenys 32.000 persones en la província central de Gitega estan en situació crítica i necessiten ajuda humanitària urgent, com resultat dels atacs rebels de juliol. Informa l’agència de notícies propietat del govern de Burundi, ABP. Els desplaçats es concentren sobretot en les comunitats de Giheta, de Bugendana, de Itaba, de Nyarusange, de Ryansoro i de Gitega.
- 8 de setembre: Quatre moviments rebels de Burundi demanen ser inclosos en totes les negociacions de l’alto-el-foc amb el govern. Una declaració en aquest sentit és realitzada pels presidents dels quatre grups – Leonard Nyangoma del CNDD, José Karumba del Front Nacional d’Alliberament (Frolina), Etiennne Karatasi del Palipehutu, i de Cossan Kabura del FNL. En una declaració, declaren que el “memoràndum d’enteniment” arribat a entre el govern de transició i el CNDD-FDD, conduïts per Jean Bosco Ndayikengurukiye, no és inclusiu.
- 9 de setembre: Pistolers desconeguts maten a 183 persones en la comunitat de Itaba, província de Gitega, forçant el govern a crear una comissió d’investigació formada per membres de l’exèrcit i dels funcionaris de Gitega.
- 11 de setembre: El comitè que supervisa la posada en pràctica de l’acord de la pau de Arusha reclama als donants i a la comunitat internacional alleujar “el sofriment insuportable” de la gent de Burundi enviant fons al país. El comitè saluda la decisió del Banc Mundial de concedir immediatament un préstec econòmic de la rehabilitació de $54 milions.
- 28 de setembre: El Fons de Població de l’O.N.U acaba la recol·lecció més àmplia de dades soci-demogràfics del país des de l’inici de la guerra civil en 1993. La informació ajudarà als treballadors de la sanitat i a oficials del govern a prendre decisions sobre el desenvolupament nacional.
- 3 d’octubre: informes de premsa anuncien la detenció del comandant Budigoma i del tinent Ngendakuriyo en la presó central de Gitega en connexió amb les matances en Itaba. La seva detenció respon a la “pressió intensa” dels grups hutu en el país.
- 7 d’octubre: Les faccions més petites d’ambdós grups hutu que encara lluitaven amb el govern de transició, signen un alto-el-foc formal en un cim regional. Les faccions restants es donen 30 dies per a acceptar-lo o per a plantar cara a les conseqüències. Els grups que formalitzen l’acord a Dar es Salaam són CNDD-FDD de Jean-Bosco Ndayikengurukiye, i Palipehutu-FNL de Alain Mugarabona.
- 9 d’octubre: El FMI aprova un crèdit “immediatament disponible” de $13 milions en ajuda d’emergència post-conflicte per a donar suport el programa de la reconstrucció del govern i de la recuperació econòmica.
- 11 d’octubre: Un soldat sud-africà mor i altres tres desapareixen en un riu durant un exercici aerotransportat de rescat prop de Bujumbura. Estaven entre 10 soldats que actuaven com víctimes en el riu, esperant per a ser alçats per un helicòpter sud-africà de la força aèria.
- 29 d’octubre: Funcionaris de Burundi comencen les negociacions per l’alto-el-foc amb el grup rebel més gran del país, aixecant esperances que el final de la guerra civil de nou anys estigui prop. Actuant sota la facilitació del diputat sud-africà Jacob Zuma, la facció de Pierre Nkurunziza del CNDD-FDD canvia de postura. D’insistir en una cessació d’hostilitats com una condició prèvia a les negociacions de l’alto-el-foc, accepta entrar directament en la negociació d’un alto-el-foc.
- 4 de novembre: Bagaza és reclòs sota detenció domiciliària a Bujumbura. El ministre dels assumptes interns i de la seguretat pública, Salvator Ntihabose, diu, “hem descobert que tenia un pla per a desestabilitzar i abocar la sang.” Ntihabose parlava després d’haver esclatat vuit magranes en els districtes residencials del capital de Ngagara, de Nyakabiga i de Musaga.
- 8 de novembre: El Programa Mundial d’Aliments comença la distribució de 58 mt d’aliments a 15.000 desplaçats interns en la comunitat de Mugera en la província de Gitega.
- 18 de novembre: La nova ràdio Isanganiro comença a emetre per a arribar als camps de refugiats i desplaçats interns. L’encarregat de l’estació, Jeannine Nahigombeye diu, “la ràdio vol ser, com el seu nom indica, un punt de la reunió per a tots: ciutadans ordinaris, polítics, societat civil.”
- 19 de novembre: L’O.N.O a Burundi aprova $69.70 milions per a tractar les necessitats humanitàries de Burundians en 2003.
- 20 de novembre: Els mapes electrònics, jutjats vitals per al treball i la planificació de l’ajuda humanitària, es presenten a Bujumbura. Una iniciativa de UNICEF i el ministeri de població de l’interior, els mapes es posen a disposició a Burundi per primera vegada, dels planificadors del govern, agències de l’O.N.U i ONGs.
- 28 de novembre: La conferència de donants internacionals de dos dies sobre Burundi acaba en Ginebra amb un compromís de $905 milions per a donar suport esforços en la recuperació de la pau.
- 3 de desembre: El govern de Burundi i la facció principal del CNDD-FDD, de Pierre Nkurunziza, el grup rebel més gran del país, signen un acord d’alto-el-foc. Els rivals superen els obstacles sobre els assumptes militars i polítics que havien bloquejat les negociacions i havien amenaçat el procés de pau.
- 3 de desembre: El Programa Mundial d’Aliments demanda 44.000 tones d’aliments per a ajudar a alimentar almenys a un milió de Burundeses fins la collita principal a l’abril de 2003.
- 20 de desembre: mil persones fugen de la ciutat burundesa de Gatumba, en la frontera amb la RD Congo, fugint de les lluites entre la milícia de Mayi-Mayi i el grup rebel, Rassemblement Congolais pur la Démocratie-Nacional.
- 29 de desembre: l’agència alemanya d’ajuda, GTZ, comença a distribuir l’ajuda alimentària als antics rebels del CNDD-FDD.
- 30 de desembre: L’engegada definitiva de l’acord d’alto-el-foc entre el govern de transició i un grup rebel, es retarda. El Ministre d’Afers Exteriors Terence Sinunguruza diu que la posada en pràctica espera l’arribada d’una missió africana per a supervisar l’acord de l’alto-el-foc i instal·lar camps d’acantonament, i l’establiment d’una Comissió Conjunta de l’alto-el-foc.
2003
- 7 de gener: L’oficina de l’Alt Comissionat de l’O.N.U. per als refugiats (UNHCR) anuncien una nova ona de refugiats congolesos (8.500) arriba A Burundi, fruit de la reactivació dels enfrontaments en la província del sud de Kivu, RD Congo. El moviment de refugiats era el resultat de la lluites que van explotar el 26 de desembre de 2002 entre la milícia dels Mayi-Mayi i la RCD-Goma, en àrees rurals de Kivu del sud.
- 21 de gener: El facilitador de l’alto-el-foc de Burundi, el diputat sud-africà Jacob Zuma, es reuneix amb Alain Mugabarabona, líder de les Forces Nacionals d’Alliberament del peuple hutu (Palipehutu-FNL), i amb Jean-Bosco Ndayikengurukiye, el líder de Conseil national pour la defense de la democratie-Force pour la defense de la democratie (CNDD-FDD). El 17 de gener, Zuma es reuneix amb Pierre Nkurunziza, el líder de l’altra facció del CNDD-FDD. van Discutir la posada en pràctica dels acords de l’alto-el-foc.
- 25-26 gener: Zuma organitza reunions a Pretòria, Sud-Àfrica, entre el president Pierre Buyoya i els tres líders rebels de Burundi: Ndayikengurukiye, Mugabarabona, i Nkurunziza. Les reunions tracten assumptes com la tornada de combatents a Burundi; la participació dels antics moviments armats en les institucions transitòries de l’estat i el parlament; i assumptes referents al desarmament, la desmobilització i la creació d’una nou aparell de seguretat del país inclusiu. Buyoya signa un memoràndum d’enteniment amb Ndayikengurukiye i Mugabarabona, preveient la tornada dels dos líders exiliats a la capital de Burundi, Bujumbura, el 10 de febrer.
- 27 de gener: El president Buyoya i el líder Nkurunziza signen un memoràndum d’enteniment a Pretòria, cimentant la posada en pràctica de l’acord d’alto-el-foc que van arribar en Arusha, Tanzània, el 2 de desembre de 2002.
- 28 de gener: Es reprèn l’ajuda humanitària a 7.500 persones en Gitega després de la suspensió del Programa Mundial d’Aliments (WFP), per motius de seguretat. La inseguretat havia forçat el tancament de la carretera nacional No.2 entre Muramya i Gitega, evitant que les agències de l’O.N.U. transportessin la seva ajuda.
- 30 de gener: Es produeix una reunió de la comissió tècnica de defensa i de seguretat entre el govern de transició i la facció de Nkurunziza del CNDD-FDD de Burundi, en el capital comercial de Tanzània, Dar és Salaam.
- 4 de febrer: El ministre interior i de la seguretat públic de Burundi, Salvator Ntihabose, anuncia una extensió de 60 dies de la detenció domiciliària de l’antic president Jean-Baptiste Bagaza. Bagaza estava sota detenció domiciliària a Bujumbura des del 4 de novembre de 2002.
- 13 de febrer: Després d’anys d’exili, Ndayikengurikiye, el líder d’una facció del grup rebel de CNDD-FDD, i Mugabarabona, el líder de la facció del grup rebel de Palipehutu-FNL, tornen a Burundi per a participar en la posada en pràctica de l’acord de l’alto-el-foc signat amb el govern a l’octubre de 2002.
- 21 de febrer: la facció de Nkurunziza del CNDD-FDD suspèn negociacions de l’alto-el-foc amb el govern de transició de Buyoya. El CNDD-FDD argumenta contínues hostilitats, l’obstrucció de l’ajuda humanitària i la falta de consultes sobre les tropes de la Unió Africana (AU) que s’enviaran A Burundi com raons per a la suspensió de les negociacions.
- 2 de març: el govern de transició i la facció de Nkurunziza del CNDD-FDD acorden engegar tots els acords arribats per a acabar amb gairebé 10 anys de guerra civil. La notícia es fa a través d’un comunicat oficial comú que signen al final d’un cim regional de dos dies a Dar és Salaam.
- 4 de març: Buyoya ordena als redactors de les estacions de ràdio privades de Burundi parar la difusió de comentaris i de declaracions per part de les dues faccions rebels encara en lluita amb el govern de transició.
- 9 de març: uns 3.000 residents de Rukaramu, un àrea de 10 quilòmetres al nord-oest de Bujumbura, fugen de les seves llars per la por als atacs del FNL de Rwasa.
- 14 de març: la portaveu per a la presidència sud-africana, Lakela Kaunda, anuncia que Sud-Àfrica ha designat Welile Nhlapo, el director general de la Unitat de Suport Presidencial, per a representar el país i a Zuma, el facilitator del procés de la pau de Burundi, en la missió de la Unitat Africana a Burundi. La missió va ser establerta sota els termes de l’acord de l’alto-el-foc signat per les parts de Burundi en 2002.
- 26 de març: La Unitat Africana i el govern signen un acord per als estatuts de la força de manteniment de la pau de la UA, que deu ser desplegada a Burundi.
- 27 de març: un funcionari del ministeri de la defensa, Serge Nizigiyimana, anuncia la mort de 68 rebels lleials a Nkurunziza i quatre soldats del govern morts en els combats produïts durant tres dies en la província oest-central de Muramvya.
- 28 de març: el Programa Mundial d’Aliments diu que planeja reduir la freqüència de les distribucions dels aliments a Burundi perquè les seves reserves són molt baixes. L’agència diu que no podran ajudar a 10.850 persones en la província central de Gitega a causa de aquest motiu.
- 28 de març: Buyoya promet sortir de la seva oficina el 1 de maig, segons el convingut en els acords per a compartir el poder acordats amb alguns grups rebels i organitzacions polítiques. Diu que ho lliurarà al vice president Domitien Ndayizeye, hutu, d’acord amb la constitució transitòria.
- 1 d’abril: Els ministres de la defensa d’Etiòpia, Moçambic i Sud-Àfrica anuncien en la capital etíop, Addis Abeba, que els seus països enviaran a 3.500 tropes per al manteniment de la pau a Burundi, sota el mandat de la UA. Es reuneixen per discutir el nivell i el mandat de la força.
- 2 d’abril: La UA anuncia que les forces per al manteniment de la pau deuen ser desplegades a Burundi en el termini de 60 dies.
- 4 d’abril: el govern diu que ha aixecat la detenció domiciliària a Bagaza, el líder de l’oposició tutsi suspesa del partit Parena. Bagaza va ser posat sota detenció domiciliària al novembre de 2002 acusat de l’intent d’assassinat de Buyoya i del portaveu de l’assemblea nacional. Bagaza mai va ser acusat formalment.
- 12 d’abril: uns 3.000 refugiats de la RD Congo, que viuen en un campaments de refugiats en la província de Muyinga, al nord de Burundi, llencen pedres als vehicles de les ONGs per a protestar sobre les condicions en la qual viuen. Els refugiats del camp de Gasorwe diuen que una ració mensual de 10 quilograms de faves i tres quilograms de blat de moro és escassa.
- 15 d’abril: els legisladors voten 99 a 3, a favor d’una carta que conté amidades contra genocidi i altres crims de guerra. va Haver 26 abstencions. La llei preveu la constitució d’una comissió d’investigació judicial internacional per als crims comesos entre el 1 de juliol de 1962 i la data de la promulgació de la llei.
- 17 d’abril: unes 80.000 persones fugen de la comunitat de Kanyosha, sud-est de Bujumbura, pels combats entre les forces del govern i els combatents lleials a Nkurunziza.
- 22 d’abril: Alphonse Marie Kadege, del partit pro-Tutsi Uprona, es presenta com candidat a la vice-presidència en la segona fase transició a Burundi, que deu començar el 1 de maig.
- 25 d’abril: L’assemblea nacional i el senat confirmen Kadege com pròxim vice-president del país. L’assemblea nacional, el senat i les oficines del president i del vice president van nomenar Kadege per al lloc, d’acord amb la constitució transitòria.
- 25 d’abril: La Unicef distribueix articles no alimentaris a més de 500 famílies que van ser desplaçades quan els rebels van començar a acorralar la comuna de Kanyosha, província rural de Bujumbura el 17 d’abril.
- 25 d’abril: L’ONG Medecins Sans Frontieres (MSF) suspèn operacions en la província meridional de Makamba, després que les autoritats sanitàries del govern evités l’accés del seu equip a fonts mèdiques essencials.
- 30 d’abril: Ndayizeye s’estrena com president per a conduir la segona meitat del procés de pau de tres anys dissenyat per a acabar 10 anys de la guerra civil.
- 30 d’abril: Zuma anuncia que l’UA ha designat Mamadou Bah per dirigir la missió africana a Burundi, conegut com AMIB. L’objectiu de la missió és ajudar a portar pau a Burundi donant suport la implementació de l’alto-el-foc a través dels seus observadors i tropes de manteniment de la pau.
- 3 de maig: El FNL de Rwasa suspèn qualsevol reunió entre els seus líders i el president Ndayizeye. El portaveu de FNL, Pasteur Habimana, diu que el grup rebel està planejant un diàleg amb altres actors de la comunitat del tutsi organitzada.
- 5 de maig: Burundi pot disposar immediatament d’un crèdit de $13 milions per a ajuda post-conflicte i d’emergència aprovat pel consell d’adreça del FMI a Washington DC. El diners serà utilitzat per a donar suport els esforços de reconstrucció del govern i de la recuperació econòmica després dels acords de la pau i de la reconciliació signats a l’agost de 2000 a Arusha, Tanzània.
- 6 de maig: una setmana després de la transferència de la presidència d’un tutsi a un hutu, la primera onada de refugiats arriba A Burundi.
- 7 de maig: Burundi i la RD Congo estan entre les cinc pitjors zones del món en les quals ser dona o un nen, segons un nou informe publicat per Save the Children.
- 7 de maig: el govern aixeca la prohibició del moviment Parena liderat per l’antic president Bagaza. El Ministre d’Interior, Salvator Ntihabose, diu que el partit no ha provocat actes violents durant la seva prohibició i li autoritza per a reprendre les seves activitats polítiques nacionals.
- 15 de maig: Treballadors humanitaris alerten que més de 12.000 persones han fugit de la província de Bubanza, al nord-oest de Burundi, des del 8 de maig quan l’exèrcit va llançar una ofensiva contra rebels del FDD.
- 17 de maig: el comandant de la missió africana de manteniment de la pau a Burundi, el etíop Berganti’n-Gen Gebrat Ayele, juntament amb 15 oficials, prepara l’arribada de la resta de les forces de pau etíops. Ayele diu el AMIB tindrà una força de 2.870 soldats: 1.600 de Sud-Àfrica, 980 d’Etiòpia i 290 de Moçambic.
- 27 de maig: el consell de seguretat de l’O.N.U. porta a terme consultes sobre Burundi i dóna la benvinguda als “passos positius recents” presos en el procés de la pau del país. El consell de seguretat crida als agents polítics i als grups armats a Burundi a optar per diàleg i evitar violència.
- 27 de maig: entre 15.000 i 20.000 civils fugen dels enfrontaments iniciats la setmana anterior entre l’exèrcit i la facció de FNL de Mugabarabona, en la comuna de Kabezi, 20 quilòmetres al sud de Bujumbura. Les notícies anuncien que la gent desplaçada és de les regions de Mwaza, de Gitenga, de Mubone i de Kiremba.
- 30 de maig: Treballadors humanitaris constaten que unes 20.000 persones han fugit de Masama, Gitenga, Mwaza i dels pujols de Kiremba en la província rural de Bujumbura, fugint dels enfrontaments entre el FNL de Rwasa i l’exèrcit.
- 31 de maig: Representants de FNL i del govern de Rwasa comencen converses a Suïssa per a discutir la possibilitat de portar a terme negociacions de la pau.
- 3 de juny: El UNHCR expressa la preocupació pels milers de refugiats burundesos que tornen a casa des dels camps de Tanzània, i denuncien que molts no ho fan per voluntat pròpia. L’agència diu que ha hagut queixes per part dels retornats que el nivell de l’ajuda alimentària en els camps de Tanzània havia disminuït de forma important.
- 5 de juny: 15.000 refugiats burundesos que vivien en els camps de Tanzània occidental van tornar a la seva casa al maig a causa de les dures condicions de vida en els camps.
- 6 de juny: dos equips de l’O.N.U. inicien dues missions a Àfrica central per a consolidar la cooperació entre l’O.N.U. i els països en la regió.
- 23 de juny: l’acantonament de 285 combatents lleials a la facció de FNL de Mugabarabona es posposa després que primer exigissin assegurar-se que l’ajuda anava a arribar a les seves famílies.
- 23 de juny: un equip del Consell de Seguretat de l’O.N.U. que va viatjar recentment la regió dels Grans Llacs recomana que la comunitat internacional faci un esforç per a proporcionar ajuda als esforços de pau a Burundi i la RD Congo. L’equip va comunicar que la conclusió d’un alto-el-foc a Burundi podria facilitar el camí per a una conferència internacional sobre acords de pau i de seguretat en la regió dels Grans Llacs d’Àfrica.
- 24 de juny: funcionaris de l’exèrcit i de l’autoritat local diuen que un nombre desconegut de rebels han mort en enfrontaments contra les tropes del govern en el del nord, forçant a 65.000 civils a fugir les seves llars.
- 24 de juny: el WFP diu que ha proporcionat 157.4 mt d’aliment per a 41.715 persones desplaçades pels enfrontaments entre els rebels i les tropes del govern en la província de Kayanza, en el nord.
- 26 de juny: el primer grup de 22 combatents de FNL de Mugabarabona s’acantona en Muyange, al nord-oest de Bujumbura. El comandant de la unitat de la UA que guarda el lloc d’acantonament, comunica que solament 10 dels combatents arriben al camp amb els armes.
- 28 de juny: els combatents lleials al CNDD-FDD de Nkurunziza ataquen un centre d’acantonament prop de Bujumbura.
- 28 de juny: els rebels del CNDD-FDD segresten a quatre membres del parlament i a set persones més, i adverteixen al govern que cessi la campanya de propaganda en contra del grup rebel.
- 4 de juliol: Un primer grup de 150 combatents lleials a Ndayikengurukiye arriba a un centre d’acantonament prop de Bujumbura.
- 7 de juliol: milers de civils fugen dels nous enfrontaments entre l’exèrcit i els combatents lleials a FNL de Rwasa en la part del sud-est de Bujumbura. L’exèrcit anuncia la mort de 15 rebels.
- 9-10 juliol: segresten a tres treballadors humanitaris en la província meridional de Makamba en dos incidents separats. Els treballadors són de la cooperació tècnica alemanya, del consell noruec del refugiat i del IRC.
- 11 de juliol: Els informes preliminars de l’oficina de l’O.N.U. a Burundi, mostren que han mort 170 persones i s’han generat entre 6.000 i 7.000 civils desplaçats des que els rebels van començar a atacar Bujumbura del 7 de juliol.
- 17 de juliol: Zuma arriba a Bujumbura per a discutir el procés de la pau en el país, l’endemà passat que l’O.N.U. comencés a retirar al personal no essencial de la ciutat a causa de els enfrontaments entre els rebels i les tropes del govern.
- 18 de juliol: els segrestadors alliberen a tres treballadors humanitaris que capturats en la província meridional de Makamba.
- 26 de juliol: els rebels de Nkurunziza alliberen a tres membres del parlament membres del Frodebu, que havien estat segrestats el 29 de juny en Ruyigi.
- 28 de juliol: una delegació del grup rebel de Nkurunziza arriba A Bujumbura per a determinar la situació de la seguretat en el país.
- 31 de juliol: els països implicats directament en negociacions de la pau de Burundi convenen el inici de les negociacions entre el govern de transició i el CNDD-FDD. Després d’un viatge regional, Ndayizeye diu que ha convingut amb els caps d’estat de Sud-Àfrica, d’Uganda i de Tanzània un nou format per a les negociacions futures, pel qual els partits es reuniran per separat amb els negociadors.
- 1 d’agost: les agències de l’O.N.U. demanen a les parts enfrontades una setmana d’alto-el-foc per a poder portar a terme una campanya a nivell nacional de la salut matern-infantil.
- 11 d’agost: L’ONG Acció Contra la Fam anuncia l’evacuació temporal del seu personal expatriat en la província de Kayanza, després que dos pistolers entressin en les seves seus, robant les computadores, l’equip de comunicacions, ràdios i els vehicles. No obstant això, diu que continuaran els seus programes de seguretat alimentària en la regió.
- 19 d’agost: Funcionaris locals comuniquen que prop de 15.000 persones han fugit les seves llars en la comuna de Mpanda, al nord-oest de Bujumbura, fugint de dos dies d’enfrontaments entre FNL de Rwasa i l’exèrcit.
- 20 d’agost: Burundi, Tanzània i el UNHCR signen un acord tripartit per als refugiats, mitjançant el qual Burundi i Tanzània acorden obrir passos fronterers per a facilitar la tornada voluntària dels refugiats burundesos dels camps occidentals de Tanzània.
- 21 d’agost: Burundi aconsegueix una concessió de la UE de 172 milions d’Euros per als quatre anys pròxims per al desenvolupament de l’ajuda en el país.
- 21 d’agost: Les primeres negociacions cara a cara entre Ndayizeye i Nkurunziza acaben a Pretòria. Tots els partits van expressar la satisfacció amb el progrés fet.
- 22 d’agost: El consell econòmic i social de l’O.N.U. anuncia la composició d’un grup consultiu a Burundi. Creat el 21 de juliol per a ajudar al país en la transició cap a la pau i per a la reconstrucció nacional.
- 25 d’agost: L’administrador de la comuna de Mpanda, Fidele Niyonkuru, denuncia que 21.860 persones desplaçades per la guerra en la província del nord-oest de Bubanza, necessita urgentment ajuda humanitària després de dues setmanes sense aliments i sense recer adequats.
- 27 d’agost: El parlament aprova una nova llei que concedeix immunitat temporal als líders polítics que tornen d’exili. La llei diu: “la immunitat temporal cobreix crims amb intencionalitat política entre el 1 de juliol 1962 %[ d’independència de Burundi ] a la data de la seva promulgació %[ el 27 d’agost de 2003 ]”.
- 28 d’agost: Burundi “celebra” el tercer aniversari de l’acord de Arusha per a la pau i la reconciliació, però els analistes diuen que l’acord encara no ha resolt les expectatives de la gent de país.
- 1 de sept: Els jutges de Burundi comencen una vaga indefinida demandant la igualtat entre les tres branques del govern – executiu, legislatiu i judicatura.
- 3 de sept: Els grups dels drets humans, les organitzacions civils de la societat i els partits polítics de l’oposició protesten contra una nova llei que concedeix immunitat temporal als líders polítics que van tornar d’exili i estan participant en institucions transitòries del govern a Burundi.
- 9 de sept: La CE divulga la signatura una estratègia de país per a Burundi que explicita la cooperació amb el país entre 2003 i 2007.
- 10 de sept: Uns 260 refugiats dels camps a Tanzània tornen A Burundi via el punt fronterer de Gahumo, informa el UNHCR.
- 11 de sept: Tanzània obre de nou la seva ambaixada a Burundi després de nou anys. Francis Mndolwa és l’ambaixador.
- 15 de sept: El WFP comença a distribuir l’ajuda alimentària a 15.000 desplaçats interns en la comuna de Mubimbi, província rural de Bujumbura.
- 16 de sept: El cim regional sobre Burundi acaba sense arribar a un acord entre el govern de transició de Burundi i el grup rebel de Nkurunziza.
- 16 de sept: El govern suspèn una altra ràdio privada, Ràdio Publiqui Africana. La primera va ser l’estació de ràdio Ràdio Isanganiro.
- 17 de sept: Uns 10.000 civils fugen de les seves llars pels enfrontaments entre els dos grups dels rebels. El governador provincial, Ignace Ntawembarira, diu que 2.463 famílies de Bugarama i de Muzani en la comuna de Mubimbi han fugit a Kinama, en la mateixa comuna.
- 17 de sept: El govern imposa un toc de quieta en cinc zones en les proximitats de Bujumbura, com mesura de seguretat per a un millor control dels moviments en els suburbis. Ordenen els residents de Kinama, de Buterere, de Kamenge, de Kanyosha i de Kibenga romandre en les seves cases durant el toc de queda diari de 19:00 a de 05:00.
- 18 de sept: El consell nacional de la comunicació de Burundi, aixeca la prohibició de set dies que el ministre de comunicacions va imposar a Ràdio Isanganiro. En resposta, Ràdio Bonesha i Ràdio Publiqui Africaine acaben el seu boicot en la divulgació de totes les informacions de l’estat.
- 20 de sept: Ràdio Publiqui Africaine reprèn els seus informatius.
- 22 de sept: A pesar d’una guerra civil de deu anys, les malalties segueixen sent les causes principals de malaltia i mortalitat en tres províncies examinades pel IRC. Presentat en els resultats de l’examen 2002 a Bujumbura, el comitè divulga que malalties com malària, tuberculosi, lepra, poliomielitis i xarampió expliquen la majoria de casos de discapacitació en les províncies rurals de Bujumbura, Makamba i Muyinga.
- 25 de sept: Funcionaris locals anuncien que dues setmanes d’enfrontaments entre grups rebels rivals han conduït al desplaçament d’uns 47.500 civils en l’aquest i el nord-oest de Bujumbura.
- 27 de sept: 226 soldats etíops, part d’un contingent de 900, dirigits pel tinent-Lt-Col Meley Estimés, arriba A Bujumbura per a començar la tasques de manteniment de la pau amb AMIB.
- 3 de oct: El Comitè que supervisa la posada en pràctica de l’acord de Arusha per a la pau i la reconciliació a Burundi, acusa al govern de transició del país del que crida “una manca de la voluntat política” en l’alliberament de presos polítics i a millorar condicions de la presó.
- 8 de oct: Bèlgica promet una suma sense concretar per a donar suport la reconstrucció de Burundi. La promesa va tenir lloc en una conferència convocada pel president ugandès Yoweri Museveni a Kampala.
- 8 de oct: Ndayizeye i Nkurunziza signen un acord d’alto-el-foc per a engegar l’acord arribat al desembre de 2002. L’acord, signat a Pretòria sota facilitació de president sud-africà Thabo Mbeki, va acordar la integració de les forces armades, del policia i dels serveis d’intel·ligència.
- 15 de oct: els primers 20 efectius moçambiquesos d’un total de 228 en missió de manteniment de la pau a Burundi arriben A Bujumbura, comunica el cap del AMIB, Mamadou Bah.
- 17 de oct: Oficials de seguretat arresten a un dels líders de la Uprona, Xerris Mukasi, només un dia després d’haver-lo posat sota detenció domiciliària.
- 18 de oct: Moçambic envia altres 91 efectius a Bujumbura. Arriben per a unir-se als seus 139 paisans, als etíops i als sud-africans ja presents a Burundi. La forces de pau estan formades per 3.128 efectius.
- 19 de oct: Una organització de defensa els drets humans de Burundi, Lligui Sonera, denúncia com inhumanes les condicions sota les quals està el polític opositor, Xerris Mukasi, i exigeix que no prohibeixin els seus parents l’accés a ell. Denuncien que podria morir de fam.
- 20 de oct: Un dels comandants rebels de Nkurunziza, Dominique Nyamugaruka, diu que almenys 1.000 dels seus combatents s’han agrupat en el pujol de Murambi, en la província de Makamba, prop de la frontera amb Tanzània. El moviment està d’acord amb el procés d’acantonament de les tropes en línia amb un acord de l’alto-el-foc signat amb el govern.
- 22 de oct: El parlament aprova l’acord signat el 8 d’octubre entre el govern de transició i CNDD-FDD de Nkurunziza. El parlament també promet treballar per a contribuir a la posada en pràctica del repartiment de poder pactat.
- 22 de oct: Almenys 1 milió de grangers de Burundi estan rebent l’ajuda agrícola d’emergència per part de la FAO. Els informes d’emergència de l’O.N.U. asseguren que la seguretat alimentària és cada vegada més precària. L’oficina de FAO a Nairobi divulga que 2.000 mt de llavors seran distribuïdes a 210.937 cases en per a plantar a l’octubre.
- 24 de oct: La policia de Burundi arresta a quatre persones sospitades de matar al representant de l’Organització Mundial de la Salut (WHO) en el país, Dr. Kassi Manlan.
- 24 de oct: Alliberen a Mukasi, el líder d’una facció extremista de Uprona. La policia va arrestar a Mukasi el 17 d’octubre per la seva oposició al govern de transició.
- 30 de oct: A pesar de la mort de 20 persones en diversos incidents en suburbis de Bujumbura, el govern i els funcionaris dels grups rebels divulguen una millora en la situació de la seguretat del país a causa de la signatura de l’acord del 8 d’octubre entre el govern i el grup rebel principal.
- 1 de nov: El govern de transició i la facció de CNDD-FDD de Nkurunziza conclouen tres dies de negociacions, i acorden alguns aspectes pendents de negociacions anteriors.
- 5 de nov: Bagaza anuncia que Parena s’està preparant per a unir-se al govern de transició conduït per Ndayizeye.
- 7 de nov: Una delegació de CNDD-FDD de Nkurunziza, conduïda per secretari general Hussein Radjabu, arriba a Bujumbura.
- 12 de nov: El governador Ignace Ntawembarira diu que uns 12.000 civils han fugit de les seves llars en la província occidental de Bujumbura fugint dels últims enfrontaments entre l’exèrcit i els combatents de Rwasa.
- 13 de nov: Sud-Àfrica anuncia que conservarà les seves tropes de manteniment de la pau a Burundi fins que el país disposi dels seus propis serveis de seguretat.
- 16 de nov: Els CNDD-FDD de Nkurunziza i el govern de transició nacional conclouen les negociacions de pau i signen un acord per al repartiment de la defensa i de la seguretat.
- 18 de nov: L’agricultura i la salut són els dos sectors que rebran la major part dels 71.1 milions $ que els socis de l’O.N.U. i de les ONGs estan sol·licitant per a Burundi per a 2004. L’ONU reconeix que els burundesos viuen sota una de les pitjors condicions del món i fa una crida global a Nova York.
- 23 de nov: Ndayizeye modifica el seu gabinet per a poder incorporar al CNDD-FDD de Nkurunziza. En un decret, Ndayizeye nomena Nkurunziza com Ministre d’Estat per al Bon Govern, fent-li la tercera figura política de l’Estat després del president i del vice president.
- 25 de nov: Després d’una missió de sis dies a Burundi, membres d’una delegació del Consell Econòmic i Social de l’O.N.U., animen als donants per a reprendre l’ajuda al país ara que la pau s’ha restaurat.
- 30 de nov: Dos membres de CNDD-FDD de Nkurunziza arriben A Bujumbura després de diversos anys en exili, per a prendre posicions ministerials. Són Simon Nyandwi i Onesime Nduwimana.
- 4 de desembre: Fins ara, 6.000 combatents de CNDD-FDD de Nkurunziza estan reunits en la comuna de Kibongo en la província meridional de Makamba llesta per a l’acantonament, diu el portaveu de la facció rebel, comandant Gelase Ndabirabe.
- 4 de desembre: Zuma advoca perquè el Consell de Seguretat de l’O.N.U. assumeixi el control de les operacions de manteniment de la pau a Burundi. Zuma diu que el nivell de la violència en el país ha caigut de forma important durant aquest any.
- 6 de desembre: Nkurunziza arriba a Bujumbura per primera vegada des que la guerra va explotar en 1993.
- 15 de desembre: Representants dels Batwa o pigmeus, assisteixen a una conferència a Bujumbura sobre la integració social, demanen al govern que busqui maneres, urgentment, per a garantir un major accés dels Batwa a la terra i a l’educació.
- 20 de desembre: L’antiga facció rebel del FNL conduïda per Mugabarabona diu que s’ha transformat en un partit polític i que sol·licitarà el registre al ministeri interior. El moviment ara és un partit polític conegut com el Front Nacional de Liberation Icanzo, FNL Icanzo.
- 30 de desembre: Ndayizeye culpa de la matança de Courtney a la facció de FNL de Rwasa, l’únic grup rebel que fins ara no ha signat el procés de la pau. Els rebels han negat responsabilitat.