1. Societat civil

1.1. Societat civil internacional
1.1.1. Organitzacions de denúncia de les violacions dels drets humans

Human Rights Watch, en anglès. Organització d’àmbit internacional de denúncia de violacions de drets humans. Interessant pàgina on es poden trobar accions urgents, notícies, informes sobre drets humans per països, etc.

Amnistia Internacional, en anglès. És una de les organitzacions de denúncia de violacions de drets humans més prestigioses del món, a la seva pàgina web trobareu informació sobre drets humans, campanyes, informes, etc. Aquesta organització disposa de seus arreu del món en la que el treball és voluntari. Amnistia Internacional també disposa d’una web on els informes estan en castellà, la seva adreça és: http://www.amnesty-usa.org/.

Organització Mundial Contra la Tortura, en anglès. L’OMCT denuncia internacionalment aquells casos que suposen una violació dels drets humans i que estiguin relacionats amb la tortura. L’OMCT es defineix com una organització que reconeix la importància de les organitzacions nacionals o locals en la lluita contra la tortura, són aquestes organitzacions locals les que informen, condueixen i orienten el treball internacional. A la seva web es poden consultar les accions urgents respecte al tema de la tortura i violacions dels drets humans en general, l’Observatori per la Protecció dels Defensors dels Drets Humans, informes sobre situacions complicades, etc.

Refugees International, en anglès. Va ser fundat el 1979 com a resultat de la repatriació forçosa de milers de refugiats de Cambodja i Vietnam. Actualment, l’organització té un abast mundial. Aquesta organització informa sobre les emergències derivades de les onades de refugiats derivades de conflictes com els de Bòsnia, Libèria, Etiòpia, etc.

Oneworld, en anglès, en francès, en italià, en alemany i en holandès. Servei d’informació en línia des del qual es pot accedir a diferents reculls de premsa i anàlisis per països o per àrees temàtiques (refugiats, pau, drets humans, conflictes, etc.). També es fa eco de les notícies, campanyes, conflictes actius existents, etc.

International Centre for Human Rights and Democratic Development (ICHRDD), en anglès, en francès i, parcialment, en castellà. Centre canadenc que funciona des de 1990 i que orienta el seu treball en 4 àrees: desenvolupament democràtic i justícia, drets de les dones, drets dels pobles indígenes i globalització i drets humans en els següents països: Kenya, Nigèria, Rwanda (la regió dels Grans Llacs), Togo, Burma, Indonèsia, Pakistan, Tailàndia, Haití, Mèxic, Perú i Guatemala. Respecte a la República Democràtica del Congo l’ICHRDD posa en línia informes sobre els drets humans i conferències realitzades entre diverses ONG.

Comitato di Solidarietà Palermo-Bukavu, en italià. Pàgina web italiana que aporta documentació i informació sobre ONG situades a la zona del Kivu a la República Democràtica del Zaire.

1.1.2. Organitzacions d’assistència humanitària i sanitària

Médecins Sans Frontiers, en francès. Organització internacional d’ajut humanitari d’emergència. Realitza intervencions a diferents llocs del planeta (llocs on hi ha conflictes armats, catàstrofes naturals o d’origen humà, i camps de refugiats i desplaçats) i combina la seva acció d’ajut amb la denúncia de les violacions dels drets humans de la qual són testimonis els seus cooperants. A la seva web trobareu informació sobre les accions que porta a terme i també podreu accedir a diversos informes d’interès.

International Committee of the Red Cross (ICRC), en anglès, en espanyol i en francès. L’ICRC es defineix com una organització imparcial, neutral i independent la missió de la qual és exclusivament humanitària i consisteix a protegir les vides i la dignitat de les víctimes de la guerra i de la violència interna, i proporcionar-los assistència. En l’RD Congo, l’ICRC actua en províncies que estan sota el domini dels diferents actors del conflicte i realitza la seva tasca en les àrees de salut i condicions sanitàries. A la seva pàgina es poden trobar: notícies, operacions per país, informació temàtica sobre temes com els efectes de les armes, legislació internacional humanitària, publicacions, etc.

Action contre la Faim, en anglès i en francès. ONG especialitzada en seguretat alimentària i assistència nutricional en el marc d’accions de rehabilitació i emergència integral, els equips d’aquesta organització realitzen una missió dedicada a donar suport a les poblacions més desfavorides a les regions conflictives del planeta.

1.1.3. Altres organitzacions d’informació, estudi i discussió

Congoned, en anglès i en alemany. Web holandesa realitzada pel grup de treball Congo-ned i dedicada a oferir informació sobre l’RD Congo. Disposa d’enllaços amb el diari Le Soir (diari belga), cròniques actualitzades sobre la situació del país, temes importants (articles fonamentalment referits a la situació interna relatada per organitzacions no governamentals del país) i articles d’opinió.

All North America Conference on Congo (ANACCO), en anglès. És una organització sense ànim de lucre que es planteja com a fòrum de discussió els problemes polítics, socials i econòmics del Congo.

1.2. Societat civil de la regió dels Grans Llacs

African Association for the Defense of Humans Rights in Congo/Kinshasa -Associació Africana per a la Defensa dels Drets Humans al Congo/Kinshasa (ASADHO)-, en francès. Organització de defensa dels drets humans creada el 1991, coneguda anteriorment com a ASADHO (Zairian Association for the Defense of Human Rihgts) fins a la seva prohibició el 1998. ASADHO realitza informes sobre l’estat dels drets humans a la República Democràtica del Congo. En línia es poden trobar publicacions, comunicats de premsa i anuncis que reflecteixen l’estat dels drets humans i de les organitzacions no governamentals al país.

Voix de Sans Voix pour les Droits de l’Homme -La Veu dels Sense Veu pels Drets de l’Home (VSV)-, en francès. ONG congolesa de defensa dels drets humans. Potser una de les més grans existents al país durant la dècada dels noranta. Disposa d’informació en línia sobre comunicats i informes relacionats amb l’àmbit dels drets humans, així mateix es manté l’actualitat sobre els esdeveniments polítics més importants a l’RD Congo que afecten la situació dels drets humans.

Journalistes en Danger -Periodistes en Perill (JED)-, en francès. Organització no governamental creada a iniciativa de periodistes congolesos. Es defineix com una estructura independent de defensa i la promoció de la llibertat de premsa. A la seva pàgina web podreu trobar informes i comunicats (actualitzats) sobre la llibertat de premsa a l’RD Congo.

Lliga Congolesa per la Pau –Ligue Congolaise pour la Paix (LICOPA)-, en anglès i en francès. LICOPA es defineix com un moviment de masses i els seus objectius són defensar i promoure els drets de la persona i l’esperit democràtic, posar fi a totes les formes de dictadura, promoure el procés de democratització i de reconstrucció nacional, etc.

ITEKA – Lliga Burundesa de Drets de l’Home.

ONG’s d’Uganda. Llista oficial d’ONG ugandeses per districtes.

Zaire, en francès. Llista d’ONG i organitzacions governamentals existents a la República Democràtica del Congo quan encara era Zaire. Tot i el cert desfasament temporal moltes de les ONG llistades continuen existint, a la llista s’inclouen formes de contacte (principalment telefònic), descripció de les organitzacions, publicacions i persona de contacte. Una altra llista comentada d’ONG de l’RD Congo apareix a la pàgina de:

Unniversity of Minnesota, en anglès. La Universitat de Minnesota disposa d’un centre de recursos sobre organitzacions defensores dels drets humans a Àfrica. Dins aquesta pàgina podreu trobar una llista i explicació de les organitzacions no governamentals que actuen a l’RD Congo i a la resta d’Àfrica; informació sobre recursos telemàtics de drets humans; instruments internacionals de drets humans per a Àfrica; enllaços sobre Àfrica; enllaç amb la Comissió Africana pels Drets Humans i dels Pobles; informació sobre el Tribunal Penal Internacional per Rwanda; bibliografia; drets econòmics, culturals i socials, i informació sobre el Centre Africà per a l’Estudi de la Democràcia i els Drets Humans.

1.3. Societat Civil a Espanya/Catalunya

Associació Grup de Solidaritat amb el Zaire (Alginet), en castellà. La ONG Zaire-Alginet trabaja en la República Democràtica del Congo en diferents temes: educació, agricultura, etc. Així mateix, l’ONG centra una bona part de les seves activitats a l’atenció dels minusvàlids físics que viuen al país.

Directori d’ONG que treballen a l’Àfrica. Ikuska.