Dades geogràfiques

crimea_banderaLocalització: La Península de Crimea se situa a la costa nord del Mar Negre i a la costa occidental del Mar d’Azov.

Àrea: 26,1 km2

Fronteres: amb les regions de Jerson i Zaporíjia (Ucraïna) i amb la regió de Krasnodar (Rússia)

Longitud frontera estatal: 821 km

Dades demogràfiques

Població: 2.018.400 habitants (1.265.900 dels quals viuen a les ciutats i 752.500 en zones rurals)

Llengües: ucraïnès, Tàtar de Crimea i rus

Religió: cristians ortodoxos i musulmans

Grups ètnics: Russos 62%, Ucraïnesos 23% , Tàtars de Crimea 12%, altres 3%

Estatus: República Autònoma dins l’Estat d’Ucraïna

Estructura administrativa: es divideix en 14 districtes

Dades econòmiques

 • Crimea és una regió d’Ucraïna en aspectes geogràfics, climàtics, geològics i històrics.
 • Els principals recursos són el carbó, el ferro, el manganès, l’oli, el guix i l’alabastre.
 • L’economia es basa en l’agricultura, la pesca, les indústries metal·lúrgiques i el turisme costaner. Tot i així, la producció d’aliments continua sent la principal activitat econòmica durant el conflicte de Crimea.
 • La indústria és molt important per a l’economia de Crimea, encara que només un 17% dels treballadors es concentren en aquest sector.
 • La indústria alimentària de Crimea es basa en productes càrnics com la mantega d’animals, i productes lactis com els formatges. La viticultura és molt important a Crimea.
 • Al voltant de la indústria alimentària s’ha desenvolupat una potent indústria relacionada amb el vidre.
 • El 17,3% de la població activa està ocupada en l’agricultura de Crimea.
 • L’any 2002, es van collir 646.600 tones de blat i 377.900 tones d’ordi, 4.800 tones de sègol, 17.500 tones de civada, 1.500 tones de blat de moro, 49.400 tones d’arròs, 150.600 tones de patata, 159.500 tones d’hortalisses i 84.000 tones de raïm.
 • Els productes de les empreses de Crimea es coneixen en 132 països del món, en particular a Rússia, Àustria, Turquia i els Estats Units.
 • Aeroports principals: Simferòpol, Kerch i Dzhankoy.
 • Ports comercials: Eupatoria, Kerch, Feodosia i Ialta.

Dades polítiques

Capital: Simferopol

President: Serguei Aksiónov (1972, URSS Moldàvia), president des de l’annexió de la península de Crimea a Rússia l’any 2014.

L’estat de la República Autònoma de Crimea està regulat per la Constitució d’Ucraïna i la Constitució de la República Autònoma de Crimea.

Crimea és una part integral d’Ucraïna, però és l’única regió que té l’estatut d’autonomia. A diferència d’altres províncies d’Ucraïna, el cap del Consell de Ministres de Crimea és nomenat pel Parlament de Crimea amb l’acord del president d’Ucraïna. Crimea també gaudeix de major discrecionalitat en el tractament d’alguns problemes socioeconòmics i culturals de manera autònoma per part del govern ucraïnès.

L’any 2014, el president rus, Vladimir Putin, va autoannexionar la República de Crimea dins del seu país. Aquest fet no va tenir cap reconeixement internacional, de manera que aquesta regió es troba en un bloqueig econòmic i social important sine die.

Fonts: Ministeri d’Afers Exteriors d’Ucraïna i Organització de Pobles i Nacions No Representades