Aleksandr Zakhàrtxenko
By День ТВ / DenTVinform Official Stream [CC BY 3.0]

By День ТВ / DenTVinform Official Stream [CC BY 3.0]

President i Primer Ministre (simultàniament)

 • Naixement: 26/06/1976, Donetsk
 • Professió: Electricista de mines, militar i polític
 • Partit: Nova Rússia
 • Mandat:
  • com a primer ministre: 07/08/2014 – actualitat
  • com a president: 02/11/2014 – actualitat

Aleksandr Zakhàrtxenko va néixer i es va criar a Donetsk. Va començar a treballar com a electricista de mines, ja que a l’óblast de Donetsk hi ha una potent indústria minera. Va assistir a l’escola tècnica de l’automatització industrial de Donetsk i, més tard, va passar a l’Institut de Dret del Ministeri de l’Interior d’Ucraïna. Va fundar l’empresa “Delta Fort” dedicada a la venda d’aliments, alcohol i tabac.

Zakhàrtxenko està casat i té quatre fills. Pertany a un grup separatista anomenat “Oplot”. Va ser ferit mentre lluitava contra l’exèrcit ucraïnès. Va rebre un guardó militar major i el van nomenar comandant militar de Donetsk. El mes de setembre del 2014, Zakhàrtxenko va ser el principal negociador de la República Popular de Donetsk en el protocol de Minsk, amb què es va acordar una resolució de pau per resoldre el conflicte armat al Donbass.

El 2 de novembre del 2014 es van celebrar unes eleccions generals a la República Popular de Donetsk, de les quals Zakhàrtxenko va sortir guanyador com a Cap d’Estat.

Zakhàrtxenko està inclòs a la llista de persones sancionades econòmicament pel president dels Estats Units i per la Unió Europea.

Fonts d’informació

Pàvel Gúbarev
Pavel_Gubarev

By День ТВ / DenTVinform Official Stream [CC BY 3.0]

President (governador)

 • Naixement: 10/02/1983, Severodonetsk (óblast de Lugansk)
 • Professió: Polític i militar
 • Partit:
  • Unitat Nacional Russa (2000-2002)
  • Partit Socialista i Progressista d’Ucraïna (2002-2010)
  • Partit de la Nova Rússia (del 2014 fins ara)
 • Mandat: 03/03/2014 –02/11/2014
 • Twitter
 • Blog
 • VK

Gúbarev està casat amb Ekaterina Gubareva i té tres fills. Va estudiar economia a la Universitat de Khàrkiv, on va obtenir el títol l’any 2009. Mentrestant va muntar diverses agències de publicitat i organitzacions d’esdeveniments infantils.

L’any 2002 va ser escollit conseller regional de l’óblast de Donetsk. El 2006 va criticar el desembarcament de les forces de l’OTAN a Crimea. A finals del 2013, coincidint amb l’inici de la crisi institucional a Ucraïna, Gúbarev va encapçalar un moviment revolucionari anomenat “Rebel•lió Popular del Donbass”. L’1 de març del 2014, enmig d’una manifestació organitzada pels russòfons de Donetsk, va ser escollit de manera assembleària com a “governador popular” de l’óblast de Donetsk. El 3 de març del 2014 va organitzar les bases per realitzar un referèndum sobre l’estatut de l’óblast de Donetsk.

El 6 de març del 2014 va ser arrestat a casa seva pels serveis secrets d’Ucraïna i va ingressar a la presó. Aquest fet va provocar manifestacions a la ciutat de Donetsk, i la premsa russa el va qualificar de presoner polític.

El 7 de maig del 2014, Gúbarev va ser alliberat en un intercanvi de presoners entre Ucraïna i les milícies populars del Donbass.

El juliol del 2014 l’armada ucraïnesa va intensificar els bombardejos a la ciutat de Donetsk. El 4 de setembre del 2014 Gúbarev va donar suport al pla de pau i va fer un crit per aturar les armes, sempre i quan abans s’haguessin consolidat amb èxit els referèndums d’autodeterminació als óblasts de Donetsk i Lugansk per decidir si volien dependre de Kiev o de la Nova Rússia.

El 12 d’octubre del 2014 Gúbarev va patir un atemptat dins el seu cotxe, i va ser enviat a reanimació. El 2 de novembre del 2014 va dimitir del càrrec de president.

Ell i la seva esposa estan inclosos a la llista de sancionats per la Unió Europea, on tenen prohibida l’entrada i congelats els comptes bancaris en bancs de la UE.

Fonts d’informació

Aleksandr Borodai
By DenTV [CC BY 3.0]

By DenTV [CC BY 3.0]

Primer Ministre

 • Naixement: 25/07/1972, Moscou (Rússia)
 • Professió: Filòsof, periodista i polític
 • Mandat: 16/05/2014 – 07/08/2014 (va dimitir)

Nascut el 1972 en una família de coneguts científics i filòsofs. El 1994 es va graduar a la Facultat de Filosofia de la Universitat Estatal de Moscou. Es va especialitzar en filosofia social per fer front als conflictes ètnics i a les desigualtats socials.

Des del juny del 1994 va ser corresponsal militar de l’agència russa RIA “Notícies”, que va encendre la primera campanya txetxena. El 1998 va ser l’assessor d’inversions de la direcció de la Business Roundtable Rússia (CSIS). Va participar en més d’una dotzena de les campanyes electorals dels diferents nivells.

Entre 2001 i 2002 va ser l’editor adjunt de la revista “Empresari Rus”. Ha publicat més de 300 articles i assaigs de caire sociopolític i econòmic.

Durant la crisi de Crimea, Borodai va treballar com a assessor del Primer Ministre de la República de Crimea, Serguei Aksiónov, coincidint amb el període de transició entre Ucraïna i la Federació Russa.

El 16 de maig del 2014 el consell suprem de l’autoproclamada república popular de Donetsk , va proclamar-lo a mà alçada com a primer ministre. Una setmana més tard va participar al congrés del partit polític Nova Rússia, on es va començar a plantejar el projecte d’un estat federal de la Nova Rússia.

Borodai està inclòs a les llistes de persones sancionades pels Estats Units i la UE.

El 7 d’agost del 2014 va dimitir com a primer ministre, i el seu lloc el va ocupar l’ucraïnès Aleksandr Zakhàrtxenko.

Font d’informació: Zvezda.ru