Aquest país de prop de 7 milions d’habitants acull gairebé 700.000 persones refugiades de Síria. I s’ha convertit en el segon país del món amb una ratio més elevada de persones refugiades/població local. La quantitat de persones provinents de Síria que arriben i s’assenten a Jordània depèn de diversos factors; entre ells, el lloc on es desenvolupen els enfrontaments armats, el control dels passos fronterers i la decisió del govern haiximita de tancar o no les seves fronteres.
Segons dades de les Nacions Unides es calcula que un 13% del total de refugiats sirians registrats per l’ACNUR –alguns d’ells, infants no acompanyats– s’ha establert a Jordània, ja sigui en camps de refugiats o, majoritàriament, fora de camps de refugiats, a nuclis urbans o rurals. A més dels quasi 700.000 sirians refugiats, Jordània també dóna asil a uns 60.000 refugiats iraquians i a prop de 9.000 sudanesos, iemenites i somalis.
A aquestes persones, s’han d’afegir els més de 2 milions de refugiats palestins que viuen al país haiximita. Els primers refugiats palestins van arribar a Jordània com a resultat de la guerra àrab-israeliana del 1948, però posteriorment també han anat arribant grups de refugiats procedents de Gaza i Cisjordània, com a resultat de les polítiques israelianes d’ocupació.
Més informació:
- UNHCR (Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats). Resposta regional a la crisi dels refugiats sirians: Jordània
- UNHCR (Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats). Actuacions a Jordània
- ReliefWeb Jordània