Les xifres són devastadores. El conflicte sirià ha provocat un desplaçament intern rècord (més de 6 milions de persones) i un flux de refugiats (més de 4 milions) que tracten de fugir de la violència i el terror.

Segons l’ACNUR, la situació de les persones desplaçades internes és dramàtica. L’accés de l’ajuda humanitària bàsica (aliments i medicines) es complica per la violència, la inseguretat i la insuficiència de recursos, la destrucció de les infraestructures (hospitals, col·legis, carreteres,…) així com per les traves administratives. Les condicions de vida es deterioren i les expectatives de l’ACNUR és que continuïn deteriorant-se encara més amb el pas del temps. A causa de la guerra, l’economia s’està paralitzant, el preu dels béns bàsics s’ha disparat i s’incrementa la vulnerabilitat de les persones desplaçades, la majoria d’elles, famílies encapçalades per dones. En aquesta situació, segons Nacions Unides, les dones “s’han convertit en poderoses defensores de la resolució política del conflicte, encara que segueixen sense intervenir en les conferències en què hi ha hagut converses diplomàtiques d’alt nivell”.

Les violacions dels drets humans són devastadores a tots els nivells, afecten els adults (homes i dones) i especialment els infants. Segons informes de Nacions Unides, les parts en conflicte han reclutat o estan reclutant infants per al combat armat.

Igualment, els mateixos informes de Nacions Unides indiquen que als territoris controlats per les forces d’ISIS i el Front Al-Nusra les vulneracions dels drets humans i la violència s’intensifiquen en el cas de les minories religioses i ètniques. S’han documentat execucions sumarials públiques, esclavitud sexual,… que també afecten adults i infants.

Més informació: